Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ruka ser ut att bjuda på bitande kyla i världscuppremiären – tävlingschefen: "Vi får följa med vädret timme för timme"

Från 2021
Jasmi Joensuu skidar fristil.
Bildtext Jasmi Joensuu hör till en av de mer spännande blåvita åkarna i Ruka.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Ruka står som värd då vintersäsongen kommer i gång på allvar kommande helg och det ser ut att ske i riktigt vintrigt väder. Kvicksilvret väntas sjunka till närmare 20 minusgrader under veckoslutet.

Ett ordentligt högtryck kommer att dra över Ruka och Kuusamo till helgen. Det betyder att skidfolket kan vänta sig soliga – och kalla – dagar.

Yles meteorolog Nina Karusto förklarar närmare:

– På fredagen blir det runt 15 minusgrader. Troligtvis är högtrycket starkast på lördagen. På natten kan det bli 20–25 minusgrader.

– Dagstemperaturerna kan bli lite högre än 20 minusgrader. De här temperaturerna är inte typiska i Ruka den här tiden på året.

Just 20 minusgrader är köldgränsen för tävlingarna. Blir det kallare än så hamnar arrangörerna att tänka om.

Kommer också att lyssna på idrottarna

Det kallaste vädret väntas till lördagskvällen. Under den dagen ordnas intervallstarter i klassisk stil för damer och herrar.

Tävlingschefen för längdloppen i Ruka, Niklas Turku, sitter i den jury som har sista ordet kring tävlingarna.

– Det går att flytta skidtävlingarna framåt, men det innebär förstås problem för de sändande bolagen. Förutom temperaturen måste vi följa med luftfuktigheten och vinden.

Snöläget i Ruka är ypperligt. Det enda man inte kan påverka är väderleken, konstaterar Turku.

– Vi kommer att följa vädret timme för timme. Då juryn tar sina beslut kommer man också att lyssna på idrottarna. Jag tror att vi kommer att kunna tävla.

Yle direktsänder alla tävlingar från Ruka. Christian Vuojärvi och Matias Strandvall är på plats för att kommentera längdåkningen, Mikael Oivo tar hand om backhoppning och nordisk kombination.

Artikeln är en bearbetad översättning av Antti-Jussi Korhonens artikel Epätyypillisen kova pakkanen lähestyy Rukaa, maailmancupin pakkasrajat voivat paukkua – kilpailujohtaja: "Kilpailemaan kuitenkin päästään" för Yle Urheilu. Översättningen är gjord av Walter Kronqvist.

Diskussion om artikeln