Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Här är ketchupens revansch – Ellas hemlagade ketchup med kanel och ale tar den slitna tomatsåsen till nya höjder

Ketchup i en skål på ett matbord

Lyxa till vardagsmiddagen med en underbar hemlagad ketchup. Paprika och kanel höjer naturligt den söta smaken i tomatsåsen utan att du behöver tillsätta stora mängder socker. Gör en stor sats och du har en uppskattad, ätbar gåva.

Tomat och kanel är ett säkert smakpar. Eftersom vi för det mesta äter kanel i söta sammanhang tolkar hjärnan kanel som en söt smak. Därför gör sig kanel extra bra i ketchup. Chili och en skvätt ale ger extra tryck och djup åt den här tomatsåsen.

Ellas hemlagade ketchup

Det här behöver du:

1 kg ekologiska tomater

en rödlök

en gul lök

2 ekologiska paprikor

en röd, färsk chili, urkärnad

en kanelstång

1 tsk kanel

1 msk salt

1 tsk svartpeppar

1 dl rödvinsvinäger

1 dl mörk ale

3 msk farinsocker

2 msk tomatpuré

Gör så här:

  1. Skålla tomaterna och dra av skalet. Skär bort stammen och skär dem grovt.

  2. Skala löken, kärna ur chili och paprika och hacka ner allt i en tjockbottnad kastrull.

  3. Tillsätt tomatpuré, vinäger, salt, farinsocker, kanelstång och ale.

  4. Låt puttra på svag värme ca en timme. Tillsätt kanelen och svartpepparn mot slutet.

  5. Mixa om du vill ha den helt slät, eller låt den vara grov om du föredrar det.

  6. Häll över i rena, täta glasburkar för förvaring eller gå bort-present.

Ketchup i en glasburk på ett matbord