Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Remi Lindholm har tränat 25 timmar i veckan på vägen mot världscupen i Ruka – träningsnarkomanen kör gärna oftare i tuffaste banorna: "Målet är att åka fort i helgen"

Remi Lindholm i klunga med finländska skidåkare.
Bildtext Remi Lindholm hade gott sällskap av ett gäng finländare i sin världscupdebut i Lahtis.

Remi Lindholm har bytt klubb och skidmärke, tränat stenhårt och tävlat piggt. Nu är han redo för sin andra individuella start i världscupen. Om han själv får bestämma är det här bara början – det stora målet hägrar mer än ett år in i framtiden.

Det har gått exakt tio månader sedan Remi Lindholm gjorde sin debut i världscupen. Efter tre tunga skiathlonmil i Salpausselkä-terrängen i Lahtis var hans utlåtande om farten i världseliten ärlig.

– Det är tuffa banor här… Det kändes som att täten var ute för att döda varandra.

På onsdag styr Lindholm mot sin andra världscuphelg i livet. Banorna i Ruka är kända för att utmana åkarna ännu mer.

– Det är minst lika tufft i Ruka, men jag väntar på att få tävla på de banorna och köra i internationell terräng. Jag tycker att det borde arrangeras fler inhemska tävlingar i Ruka, Lahtis och på andra ställen i Lappland. Det skulle vara bra för finsk längdåkning. Alla skulle få tuffa tävlingar och den vägen lyfta nivån i Finland, säger Lindholm till Yle Sporten.

– Det är synd att vi har kört på så flacka banor i granskningstävlingarna i november. Det motsvarar inte Ruka. Bra åkare kan hamna utanför laget till världscupen, men det är inget som jag kan påverka.

Remi Lindholm efter tävling.
Bildtext Remi Lindholm tillhör B-landslaget och har ett gäng läger med det bakom sig inför säsongen.

Lindholm har kört tävlingar i Vuokatti (fristil) och Taivalkoski (klassisk stil) i november för att ge formbesked. Förra helgen slutade han sexa i finska cupen, personbästa för 23-åringen.

– Jag tycker att jag har höjt min nivå i klassiskt. Det har varit min sämre teknik, men det känns bra att kunna prestera i den stilen också. Dessutom bröt jag staven i Taivalkoski.

– Målet i början av säsongen var att åka så bra att jag skulle få en plats i Ruka. Nu tycker jag inte att det räcker att vara med. Jag har som mål att köra fort i helgen.

Vill förbättra från Lahtis

När Yle Sporten når Lindholm har han gjort ett obligatoriskt coronatest hemma i Vuokatti. Det är ett måste för att få kliva in i bubblan i Ruka.

Nu återstår det att packa väskorna och utrustningen före avfärden norrut.

– Målet är att förbättra placeringen från Lahtis. Då var jag 48:e.

Förra vintern handlade det om masstart i debuten. Nu blir det intervallstart i klassiskt och jaktstart i fristil, båda dagarna femton kilometer.

– Jag har ett år mer träning i kroppen och jag tror att jag har lyft nivån från i fjol. Nu är det inte lika långa tävlingar som det var i Lahtis. Hälften kortare lopp betyder att det gäller att gasa hela tiden.

Tränar över tusen timmar

Lindholm kan åtminstone inte klaga på uppladdningen till säsongen. Han har fått vara frisk hela träningsperioden och kunnat köra på som planerat.

Det betyder rejäla mängder träning.

– Det var ungefär tjugofem timmar träning varje vecka hela sommaren. Jag har tränat hårt.

Jag har ett år mer träning i kroppen och jag tror att jag har lyft nivån från i fjol

― Remi Lindholm

I måndags firade han platsen i landslagstruppen med att åka 65 kilometer skidor, berättade han till Yle Urheilu. Han säger att man måste våga träna mycket för att gå framåt, och under ett år landar han på över tusen träningstimmar.

– Remi älskar att träna och har förtjänat sin plats i Ruka. De där mängderna är vanligare i Sverige, Norge och Ryssland. Framtida framgångar faller åtminstone inte på träningsmängd eller inställning, säger Yle Urheilus expert Toni Roponen.

Enligt Lindholm har mycket tid också gått åt till att testa skidor i höst. Han har bytt skidmärke till den här säsongen.

– Jag kan åka till Ruka med en skön känsla på den fronten. Skidorna har fungerat bra.

Flyttade från Minken

Efter förra säsongen valde Lindholm att byta klubb, från IF Minken till Imatran Urheilijat.

– Vi har rätt bra chanser att klara oss i stafetter i Finland och hade läger i somras. Jag har också fått hjälp med skidor av lagkamrater i Imatra. När jag åker till Ruka är hälften av skidorna som jag tar med mig Santeri Erolas.

Erola fungerar också som ett stöd på tränarsidan. Pappa Glenn Lindholm, som numera är tränare i Kinas landslag, hjälper också till att planera träningen.

– Jag åt lunch med pappa här i Vuokatti för en stund sen. Vi kommer överens väldigt bra, men han har inte varit så mycket i Finland på sistone.

Målet under vintern är att ta bästa FM-placeringen (15:e är rekordet just nu) och tävla så mycket som möjligt. Lindholm hoppas att den tunga, tuffa träningen börjar bita ordentligt de kommande åren.

– Det största målet på lite kortare sikt är att ta en plats i VM nästa år på femton kilometer fritt.

Programmet i Ruka