Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Munskydd rekommenderas till årsskiftet i Österbotten – vårddirektörens lägesanalys: "Det går stabilt dåligt"

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Marina Kinnunen förväntar sig sammankomstbegränsningar även i Österbotten.

Trots bara ett nytt coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt tror direktören Marina Kinnunen att siffrorna inte berättar hela sanningen. – Situationen har inte blivit värre, men inte heller mycket bättre.

På tisdagen rapporterade Vasa sjukvårdsdistrikt om ett nytt coronafall i området. Men enligt såväl Marina Kinnunen som chefsöverläkaren Peter Nieminen handlar det antagligen om att arbetet hopat sig vid Fimlabs laboratorie i Tammerfors.

– Vi tror att de kanske haft för mycket jobb på Fimlab, så vi tror inte riktigt att de siffrorna stämmer, konstaterar Kinnunen.

– Man ska inte dra några långtdragna slutsatser av det där. Jag misstänker starkt att det ligger en massa oanalyserade prov där. Vi vet kanske bättre i morgon vad läget är. Det skulle vara väldigt fint om det bara skulle vara ett fall, men jag vågar inte riktigt tro på det, säger i sin tur Nieminen.

Innan tisdagens ena fall har coronasiffrorna varierat mellan ungefär tio och upp till trettio fall dagligen under den senaste veckan. På coronasamordningsgruppens möte på tisdagen diskuterade man läget i Vasa sjukvårdsdistrikt.

– Vi gick igenom lägesbilden och kunde konstatera att det går stabilt dåligt. Situationen har inte blivit värre, men inte heller mycket bättre, säger Kinnunen.

Coronagruppen beslöt också att förlänga rekommendationen av användningen av munskydd till slutet av året. De har också skickat in önskemål till Regionförvaltningsverket om att införa begränsningar i Österbotten.

– Vi diskuterade inte noggrannare vilka begränsningar som kunde vara aktuella, men vi tog upp det att vi behöver begränsningar också i vårt område då det gäller större sammankomster. Vi föreslog också att begränsningarna skulle vara i 2-3 veckor, men det är Regionförvaltningsverket som fattar beslutet.

Regionförvaltningsverket förväntas fatta ett beslut gällande restriktioner i Vasa sjukvårdsdistrikt senare den här veckan.

Tre vårdas på sjukhus

Under den senaste veckan har coronaläget förvärrats i Sydösterbotten, medan läget i de norra delarna av Österbotten lugnat ner sig. Som bäst får tre personer sjukhusvård för covid-19.

Vaccineringarna framskrider och chefsöverläkaren Peter Nieminen är relativt nöjd med vaccinationsgraden i Österbotten.

– Över 86 procent av personer över 12 år har fått åtminstone en spruta och lite under 82 procent har fått två sprutor. Om man ser på hela befolkningen i Österbotten och räknar också med barn under 12 år, så har 75 procent fått åtminstone en spruta.

Vissa har också redan fått en tredje dos, men det kommer igång i större volymer först kring årsskiftet.

Nieminen tror att det kommer att bli en tuff vinter, inte bara på grund av coronan, men även på grund av influensa och andra luftvägsinfektioner.

– Ifjol hade vi nästan inte alls någon influensa på grund av restriktioner och att folk inte rörde på sig så mycket. Jag tror att vi i år kommer att ha mera influensa på gång och också rs-virus. Vi kommer nog att se ett och annat. Jag hoppas att alla som är berättigade till influensavaccin tar det.