Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ministrar diskuterade boosterdoser och covidintyg – Tytti Tuppurainen: "Vaccinerna är den enda utvägen ur pandemin"

Från 2021
Uppdaterad 23.11.2021 18:28.
Österrike. En polis kontrollerar covidintyg av en bilist.
Bildtext EU-kommissionen väntas komma med nya åtgärder med anledning av coronaläget i morgon, onsdag. Bilden är tagen i Österrike den 15 november 2021.
Bild: Lehtikuva

Det förvärrade coronaläget har satt igång en diskussion om hur situationen ska hanteras på EU-nivå. Medlemsländernas Europaministrar dryftade i dag gemensamma åtgärder för att stoppa smittspridningen.

BRYSSEL

Tack vare det europeiska covidintyget har det blivit lättare för EU-medborgare att resa i Europa. Utgångspunkten har varit att de som är fullt vaccinerade – oftast med två doser vaccin – inte behöver utföra ytterligare test eller försättas i karantän.

Men då vaccinets effekt avtar har frågan om en tredje vaccindos seglat upp. Det här innebär i sin tur en utmaning för den europeiska samordningen.

– Vi kan inte ha ett system i Luxemburg och ett annat i Grekland, Tyskland eller Frankrike. Det strider mot EU-medborgarnas intressen, sa Luxemburgs Europaminister Jean Asselborn inför mötet.

Hans irländska kollega Thomas Byrne efterlyser en klar signal om hur covidintyget ska fungera om fler vaccindoser blir aktuella.

- Det digitala covidintyget har varit väldigt framgångsrikt vad resandet och den fria rörligheten i Europa beträffar. Det är mycket, mycket vikigt att det fortsätter, sa Byrne.

Vi kan inte ha ett system i Luxemburg och ett annat i Grekland, Tyskland eller Frankrike

Luxemburgs Europaminister Jean Asselborn

Europaminister Tytti Tuppurainen välkomnar diskussionen om fler vaccindoser. Fokus borde ändå ligga på de medborgare som inte vaccinerar sig över huvud taget.

– Situationen varierar kraftigt i medlemsstaterna. Det finns fortfarande länder där vaccinationsgraden ligger rejält under 50 procent. I andra länder är vaccinationsgraden närmare hundra och man har börjat erbjuda boosterdoser.

– Vi måste diskutera hur vi kan öka på medborgarnas tillit till myndigheterna och vaccinerna. Vaccinerna är trots allt den enda utvägen ur pandemin.

Borde införandet av boosterdoser koordineras på EU-nivå?

– Säkert kommer vi att diskutera det och för vissa länder är det en viktig fråga. Men vi har ännu ett stort antal medborgare som inte fått en enda dos vaccin. Till den delen borde distributionen av vaccin koordineras.

EU-kommissionen väntas komma med nya åtgärder med anledning av coronaläget i morgon, onsdag. I slutändan är det ändå medlemsländerna som beslutar vilka regler som gäller för dem som vill ta sig in i landet.