Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU vill svartlista transportbolag som bidrar till migrantsmuggling

Från 2021
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.
Bildtext EU måste kämpa mot hybridpåverkan genom internationell lagstiftning, säger Ursula von der Leyen.
Bild: Olivier Hoslet / EPA

Europeiska unionen vill rikta sanktioner mot de flygbolag och andra transportbolag som medverkar i människosmugglingen till EU-länder. I bakgrunden finns den migrantkris som just nu pågår vid den polsk-belarusiska gränsen.

Det handlar om en ny rättslig ram som gör det möjligt att rikta sanktioner mot transportaktörer som medvetet eller omedvetet deltar i eller underlättar människosmuggling eller trafficking in i EU, förklarar EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas.

Frågan är högaktuell med tanke på migrantkrisen i Belarus. Tanken är ändå att det nya verktyget ska kunna användas av medlemsländerna i samband med hybridpåverkan också i framtiden.

Enligt förslaget ska transportbolag kunna förbjudas att verka på EU:s inre marknad. Man ska till exempel kunna förbjuda flygbolag att flyga i europeiskt luftrum samt att landa och lyfta på flygplatser inom unionen. Också fartyg ska kunna förbjudas att ta i land i medlemsländers hamnar. Svartlistningen skulle också röra transportbolag som verkar på land.

Förslaget handlar alltså inte specifikt om Belarus, men politiker har nämnt situationen vid gränsen i samband med ämnet under tisdagen.

– De här migranterna luras med falska löften, kommenterar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som menar att EU måste bekämpa hybridpåverkan genom internationell lagstiftning.

Kan användas i migrantkrisen vid Belarus gräns

I planerna finns sanktioner mot bland annat det belarusiska statliga flygbolaget Belavia. EU vill förbjuda Belavia från att hyra flygplan av bolag som verkar inom EU, säger Europeiska rådets ordförande Charles Michel enligt AFP.

I nuläget hyr flygbolaget flera av sina flygplan från Irland, enligt Michel.

– Vi kommer inte att tillåta den belarusiska regimen att hota oss, våra värderingar och vår gemenskap, uppger han.

Flera flygbolag i Mellanöstern har redan avslutat eller minskat flygningarna till Belarus huvudstad Minsk. En del av de tusentals migranter som kommit till Belarus har också rest hem.

Förslaget måste ännu godkännas av medlemsländernas ministrar.

Källor: EU, Reuters, AFP, STT