Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oskyldigt dömd amerikan går fri efter 43 år – en av de längsta felaktiga domarna i USA:s historia

En del av ett metallstaket mot himmel.
Bildtext Kevin Strickland, som satt inne för ett trippelmord, har hela tiden förnekat brott. Domen är en av de längsta felaktiga domarna i amerikansk historia. Bildsättningsbild.

62-åriga afroamerikanen Kevin Strickland är en fri man igen. En domstol i Missouri beslutade på tisdagen att han blivit felaktigt dömd och beordrade att han omedelbart skulle släppas.

Efter 43 år bakom lås och bom är nu felaktigt dömda Strickland äntligen fri. Högst upp på hans önskelista ligger att se havet och besöka sin mors grav.

– Om vi inte först stannar vid kyrkogården så kommer jag att ta mig ur bilen och försöka ta mig dit på händer och fötter, säger rullstolsbundna Strickland till tidningen The Washington Post.

Strickland, som satt inne för ett trippelmord, har hela tiden förnekat brott. Domen är en av de längsta felaktiga domarna i amerikansk historia.

Dömdes utan fysiska bevis

Trots att det inte fanns någon fysisk bevisning som kopplade Strickland till dådet så dömdes han som 18-åring till livstids fängelse.

Domen baserade sig på uppgifter från ett ögonvittne, som senare vid flera tillfällen försökt ta tillbaka sitt vittnesmål eftersom hon upplevde att hon pressats av polisen.

Domaren James Welsh, som fattade beslutet om att släppa Strickland, uppger att domen från 1979 är så rättsligt svag att den inte kan bestå. Därför beordrade man att han med omedelbar verkan skulle släppas.

Stricklands advokat uppger att fallet är ett utmärkt exempel på hur rättsystemet prioriterat att nå en slutlig dom i ett brottsfall framom att se till att saken gått rätt till. Juryn som dömde afroamerikanen Strickland bestod enbart av vita personer.

Källa: Washington Post, AP