Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige kan få sin första kvinnliga statsminister i dag, 18 år efter Finland – Anneli Jäätteenmäki: "Finland är mer liberalt och jämställt"

Från 2021
Tarja Halonen håller Anneli Jäätteenmäki i handen och båda ler.
Bildtext Anneli Jäätteenmäki var endast statsminister ungefär två månader år 2003 innan hon avgick på grund av Irakskandalen. Då hade Finland en kvinnlig president i Tarja Halonen och en kvinnlig statsminister.
Bild: Kimmo Brandt / All Over Press

Sverige är det enda landet i Norden som inte har haft en kvinnlig statsminister. I dag kan Magdalena Andersson (S) bli den första. Finlands första kvinnliga statsminister Anneli Jäätteenmäki (C) säger att hon är förvånad över att det tagit så lång tid för Sverige.

Det är en viktig dag för Sveriges socialdemokrater då deras partiordförande Magdalena Andersson under onsdagsmorgonen med stor sannolikhet väljs till Sveriges statsminister, och på eftermiddagen ska regeringens budget klubbas igenom i riksdagen.

Det har kallats för en superonsdag inom svensk politik, och det är ingen överdrift.

För jämställdheten i landet kan denna superonsdag vara en milstolpe. Sverige är nämligen det enda landet i Norden som inte har haft en kvinnlig statsminister.

För 18 år sedan valdes Centerns Anneli Jäätteenmäki till statsminister i Finland, som första kvinna på posten.

– Jag undrar varför det har tagit så lång tid för Sverige. Här i Finland är vi vana vid att Sverige är lite före oss, men det är de inte i den här frågan, säger Anneli Jäätteenmäki till Svenska Yle.

Varför var Finland så relativt tidigt ute då man valde dig till statsminister år 2003?

– Finland är mer liberalt och jämställt. Vi var redo att välja en kvinna. Det viktigaste är att partikongressen väljer en kvinna till partiordförande, då det är partiordföranden som blir statsminister.

Magdalena Andersson
Bildtext Magdalena Andersson kan bli vald till statsminister av riksdagen klockan 10 i dag.
Bild: Pelle T Nilsson / AOP

Socialdemokraterna i Sverige väljer partiordförande genom att en valberedning föreslår kandidater som partikongressen sedan röstar på. Enligt Jäätteenmäki har systemet historiskt missgynnat kvinnor.

– Om man väljer ordförande direkt på kongressen utan mellanhänder går det lättare för kvinnor att bli valda, säger Anneli Jäätteenmäki.

Avsaknaden av kvinnor har påverkat Sveriges rykte

Anneli Jäätteenmäki är inte ensam om att tro att det socialdemokratiska partiet historiskt har haft svårt för att välja kvinnor. Före Magdalena Andersson har endast Mona Sahlin suttit på ordförandeposten i partiet.

– Socialdemokraterna är ett parti som suttit vid makten i väldigt många år och deras partiledare som har varit män har varit statsministrar och det har inte varit så stor rotation på posten som partiledare och statsminister, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Jenny Madestam står utomhus med en jacka på.
Bildtext Jenny Madestam tror att det spelar en stor roll att ha en kvinnlig statsminister.
Bild: Lucas Dahlström

Exempelvis satt socialdemokraten Tage Erlander i 23 år som statsminister från år 1946 till 1969. Madestam menar att när man väl bytt partiordförande så har man bytt till någon som spenderat mycket tid i partiet.

– Det har ju historiskt sätt varit lättare för män att spendera tid inom partiorganisationen, eftersom kvinnor har varit hemma och tagit hand om barn och hem, säger Jenny Madestam.

Betyder det något år 2021 att välja en kvinnlig statsminister?

– Definitivt, det har ett stort symbolvärde och det finns också forskning som visar på att när kvinnor innehar roller som politiska ledare så påverkar det attityden hos allmänheten i deras föreställningar om ledarskap och vem som kan inneha ett ledarskap och inte.

Har det påverkat Sveriges rykte att man inte haft en kvinnlig statsminister?

– Jo, inte minst nu när vi har sett att det varit så många kvinnor i våra nordiska grannländer som har kommit till toppositioner på ett annat sätt. Då har vi legat sist i den ligan och det har inte sett bra ut, säger Madestam.

Jäätteenmäki: "Allt förändras inte av kvinnor vid makten"

Anneli Jäätteenmäki hoppas på att fler kvinnor på maktpositioner kan leda till en ökad jämställdhet.

– Jag hoppas att kvinnor vid makten kan leda till att det blir mer jämställt. Men samhället förändras inte helt och hållet bara för att vi har kvinnor vid makten. Just nu har vi flera kvinnor i regeringen i Finland och det tar tid att få till stånd förändringar, säger hon.

Anneli Jäätteenmäki var Finlands statsminister i ungefär två månader, innan hon avgick efter den så kallade Irakskandalen då hon anklagades för att ha ljugit om hur hon kommit över hemligstämplade dokument. Under den perioden var både Finlands statsminister och president kvinnor.

Tarja Halonen kramar om Anneli Jäätteenmäki.
Bildtext President Tarja Halonen och statsminister Anneli Jäätteenmäki omfamnar varandra.
Bild: Kimmo Brandt / All Over Press

Enligt Jäätteenmäki förändras synen på vem som kan vara ledare i ett land då man väljer en kvinna till en topposition.

– Man är van vid att det endast finns män i dessa positioner, men om kvinnor innehar positionerna kan man tänka sig att också i framtiden välja kvinnor till dessa poster.