Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur stor är skillnaden mellan finska och svenska ligorna? Tapparatränarens passning efter att man slagit ut SHL-mästarna: "Spelar lika bra hockey här"

Från 2021
Uppdaterad 23.11.2021 23:03.
Jussi Tapola följer spelet från avbytarbåset.
Bildtext Jussi Tapola gillade Tapparas tredje period mot Växjö (arkivbild).
Bild: Yle/Tomi Hänninen

För första gången i klubbens historia ska Tappara spela kvartsfinal i Champions Hockey League. Efter en stark tredjeperiod skickade Tammerforslaget ut svenska mästarna Växjö ur turneringen.

Tappara har deltagit i varje upplaga av Champions Hockey League sedan starten 2014, men aldrig tidigare nått så långt som till kvartsfinal.

Efter att ha fixat 2–2 borta mot de regerande svenska mästarna Växjö Lakers förra veckan hade man en ypperlig chans att skriva historia i åttondelsreturen i hemmaborgen i kväll. Kvällens batalj blev tajt och efter att Olle Lycksell fört gästerna i 2–1-ledning i slutet av andra perioden såg det inte så ljust ut för Tammerforslaget.

I den tredje perioden ryckte Tappara upp sig. Bara drygt fem minuter hade spelats då Patrik Virta styrt in kvitteringen och Anton Levtchi pangat in 3–2.

– Sista perioden var vår bästa för säsongen. Vi var jättestabila och alla killar bidrog, säger Tapparas 1–1-målskytt i dag, Kyle Platzer, i C Mores sändning.

Fina resultat mot SHL-motstånd

Backen Veli-Matti Vittasmäki rensade in 4–2 i tom kasse inför drygt 4 200 i hemmapubliken.

– Det var först i tredje perioden som vi blev modiga i vårt spel. Vi hade i handbromsen före det och vissa av våra killar kom inte alls in i spelet, kommenterar Tapparas tränare Jussi Tapiola.

Den stängda FM-ligans nivå har varit ett ständigt samtalsämne på sistone. Avundsjuka blickar har riktats mot till exempel nivån på SHL.

Tapola tog chansen att svara kritikerna efter segern.

– Vi har slagit Skellefteå och Växjö hemma och kryssat mot Växjö borta. Jag tycker att att det här är en bra mätare då man jämför serierna och ett bevis på att man spelar lika bra hockey här som på andra ställen, slår Tapola fast.

Hur det går för den andra finländska deltagaren i åttondelsfinalerna, Lukko, är oklart. Returmatchen mot Bolzano har ställts in efter flera coronafall hos Raumolaget.

Champions Hockey League

Tappara–Växjö 4–2 (0–0, 1–2, 3–0)

Tapparas målskyttar: Kyle Platzer, Patrik Virta, Anton Levtchi, Veli-Matti Vittasmäki.

Tappara vidare till kvartsfinal med 6–4 totalt.

Diskussion om artikeln