Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Vänsterpartiet släpper fram Magdalena Andersson och hennes budget

Från 2021
Uppdaterad 23.11.2021 23:13.
Magdalena Andersson
Bildtext Magdalena Andersson ser ut att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.
Bild: Jessica Gow / AFP

Efter en lång dag av förhandlingar finns nu en uppgörelse mellan Vänsterpartiet och regeringen. Konflikten har bland annat handlat om pensionerna, men nu har man lyckats enas kring ett garantitillägg för de pensionärer som har det sämst ställt.

Det är frågan om en garantitillägg till pensionärer med låga inkomster, uppger Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet på sin webbplats.

Enligt partierna kommer garantitillägget leda till att 700 000 pensionärer få upp till 1 000 kronor mer i plånboken varje månad.

– Det har varit kärnfrågan i förhandlingarna, kommenterar Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar uppgörelsen för SVT.

Centerpartiet har inte deltagit i förhandlingarna, uppger Socialdemokraternas nya ordförande Magdalena Andersson. Centerledaren Annie Lööf meddelar att partiet kommenterar överenskommelsen på onsdagen.

Sverige ser ut att få sin första kvinnliga statsminister

Uppgörelsen innebär att Vänsterpartiet nu är villigt att släppa fram Andersson som Sveriges första kvinnliga statsminister. Riksdagen röstar om att välja henne till statsminister på onsdag klockan 10.

För att Andersson ska bli vald krävs det att färre än 175 ledamöter röstar rött. Det kräver att både Centerpartiet och Vänsterpartiet rösta för eller lägga ner sina röster.

Sveriges regering består i nuläget av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Superonsdag väntar

Onsdagen blir vad svenska medier kallat en "superonsdag" eftersom riksdagsledamöterna också kommer att rösta på regeringens budgetförslag. Vänsterpartiet partiordförande uppgav på tisdagen att man kommer rösta på regeringen budget.

– Först kommer vi att rösta på vår egen budget. I andra hand kommer vi att rösta på regeringens budget. Vi anser att vi också fått in väldigt mycket förbättringar kring sjukförsäkringen. Det är delar som vi tycker har varit väldigt bra i regeringens budget, säger Dadgostar till SVT.

Källor: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, SVT, DN