Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Apple stämmer spionageprogramtillverkaren NSO – bolaget i hetluften i somras efter avslöjanden om spionage mot aktivister och politiker

Från 2021
Apples logo
Bildtext Apple meddelade också att man skänker 10 miljoner amerikanska dollar till forskare och förespråkare som arbetar med IT-övervakning.
Bild: Justin Lane / AOP

Enligt teknologijätten Apple har spionageprogrammet Pegasus, som utvecklats av det israeliska IT-bolaget NSO, attackerat deras användare. I juli avslöjade flera mediehus att Pegasus använts för att övervaka bland annat människorättsaktivister, journalister och politiker.

Rapporter om att programmet Pegasus missbrukats har förekommit länge, men ärendet fick åter uppmärksamhet i juli i samband med en dataläcka som bidrog med ytterligare anklagelser.

NSO Group har å sin sida hävdat att deras mjukvara endast är ämnad för bekämpning av terrorism och brottslighet.

Apple vill nu ställa NSO till svars och lämnar därför in en stämningsansökan mot NSO Group och dess moderbolag.

Apple vill också bannlysa NSO att använda teknologijättens mjukvara och utrustning för att förhindra att ytterligare felaktig användning och skada riktas mot Apples användare.

"Statligt finansierade aktörer som NSO Group lägger miljontals dollar på avancerad övervakningsteknik utan effektiv ansvarsskyldighet. Det får inte fortsätta", säger Craig Federighi som är vice president för Apples mjukvaruutveckling i bolagets pressmeddelande.

Enligt Apple attackerades ett litet antal Apple-användare runtom i världen av det farliga skade- och spionprogrammet.

"Egennyttiga spionprogramföretag som NSO Group har främjat några av världens värsta kränkningar av de mänskliga rättigheterna och gränsöverskridande förtryckshandlingar, samtidigt som de själva och deras investerare har gynnats", uppger professor Ron Deibert, som leder det tvärvetenskapliga laboratoriumet Citizen Lab vid University of Toronto i Apples pressmeddelande.

NSO har inte kommenterat stämningen.

Facebookägda Whatsapp har tidigare stämt it-bolaget med anledning av liknande anklagelser om att det skulle ha hacka och avlyssna Whatsappanvändare.

NSO är också sedan tidigare svartlistat i USA eftersom bolaget anses hota nationella intressen.