Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Vi jobbade i fem skift och fick hyra in arbetskraft" – Lovisaföretag ökade omsättningen med 50 procent som följd av coronapandemin

Från 2021
Calle Fagerudd står framför en skylt som det står Teampac kontor på.
Bildtext Calle Fagerudd berättar att alla på Teampac fick jobba väldigt hårt i fjol då efterfrågan på deras produkter ökade.
Bild: Yle / Hanna Othman

I Liljendal finns ett företag som det går väldigt bra för. Företaget betalade mest samfundsskatt till Lovisa stad i fjol, hela 733 000 euro.

Företaget är hälsovårds-, hygien- och kosmetikaföretaget Teampac som har flera goda år bakom sig, men som gjorde ett extra fint resultat i fjol då dess omsättning ökade med 49 procent.

Företaget hör till dem som fick mera jobb till följd av coronapandemin, förklarar account manager Calle Fagerudd.

– Det har gått bra genom åren; vi har vuxit hela tiden. Men 2020 var ett exceptionellt år för oss eftersom vi gör produkter för hälsovårdssektorn.

Efterfrågan på desinficerings- och rengöringsprodukter steg märkbart och i Liljendal tillverkas de här produkterna i våtservettform.

Företaget Teampacs nya hall i Liljendal. På väggen finns deras logo och en klocka.
Bildtext Företagets nya hall blev färdig i somras.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det har blivit en del nyanställningar på företaget, men under de mest hektiska produktionstopparna tog företaget hjälp av hyresarbetskraft.

– Som mest hade vi hundra personer som jobbade här i fem skiften i fjol. I dag är vi dryga sextio, säger Fagerudd.

Man kan säga att Teampacs personal bor mellan Borgå och Kouvola, men de flesta är Lovisa- och Lappträskbor.

Jyri Temonen tog över som verkställande direktör på företaget sommaren 2020 efter att Hannu Vakkari gick i pension. All framgång kan man alltså inte tillskriva Temonen, men Fagerudd som själv jobbar med försäljning säger att han tycker om att den nya chefen är försäljningsorienterad.

Calle Fagerudd sitter vid ett bord och tittar in i kameran.
Bildtext Calle Fagerudd bor själv i Borgå och har trivts på företaget redan i tio år.
Bild: Yle / Hanna Othman

Trots att fjolårets fina siffror var en följd av pandemin ser företaget ändå ljust på framtiden, fastän livet skulle återgå till det normala.

– Vi klarar oss nog bra, fastän vi kanske inte kommer upp till samma siffror i år som i fjol, säger Calle Fagerudd.

I år blev en ny hall färdig. Utvidgningen kan ses från riksväg 6. Projektet fick egentligen sin början redan för några år sedan, före pandemin.

Hallen används för produktion, och i och med den har företaget kunnat lyfta sin hygiennivå och samtidigt fått modernare lokaler för produktionen.

Och det finns planer på fler projekt.

– I något skede ska vi bygga nya personalrum för dem som jobbar med produktionen, och vi ska förnya vårt kontor, berättar Fagerudd som jobbat på företaget i tio år.

Yle Östnyland frågade företagets vd Jyri Temonen om han vill ställa upp på intervju men eftersom han ansåg att hans svenska inte var tillräckligt stark så gav han vidare uppdraget till Calle Fagerudd.