Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finlands väg ut ur coronakrisen: Satsningar på bilbatterier, skog och elektronik

Från 2021
bilfabrik med en bil som är upphöjd i fabriken utan hjul.
Bildtext Finland har mycket att vinna på tillverkning av bilbatterier. Bland annat USA importerar batterier från Finland.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Nu ska det bli fart på Finlands ekonomiska tillväxt, konstaterar Näringslivets forskningsinstitut Etla i en pinfärsk rapport. Exporten av trä- och pappersprodukter har ökat, vilket ger ekonomin ett lyft.

Exporten av träprodukter har ökat med 15 procent och av pappersprodukter med 10 procent. Etla förutspår också en markant ökning i exporten av olika el- och elektronikprodukter.

Efter en dyster coronapandemi är Finland nu på väg i rätt riktning – uppåt.

Nästa år väntas också hotell- och restaurangbranschen repa sig ordentligt, men det kommer dröja fram till år 2023 innan branschen återhämtat sig helt och hållet efter coronakrisen, föruspår Etla.

"Återhämtningen inom hotell- och restaurangbranschen går nu framåt i bra takt, om inte det kommer några större överraskningar. Återhämtningen inom kultur- och evenemangsbranschen, som hör till de värst drabbade, är däremot fortfarande ett frågetecken", säger Markku Lehmus vid Etla i ett pressmeddelande.

Ännu är mycket osäkert kring den ekonomiska återhämtningen i och med den oberäkneliga pandemin.

Satsning på en ny bilbatterianläggning

Enligt Etlas prognos kommer de flesta branscher att växa till sig nästa år, men speciellt skogs- och elindustrin kommer ge fart på Finlands ekonomi.

Finland har mycket att vinna på skogen: Under perioden januari–augusti i år stod skogsindustrin för 20 procent av vårt lands totala varuexport.

Det går också allt bättre för exporten av motorfordon. Sju procent av Finlands totala varuexport under samma åttamånadersperiod utgjordes av just motorfordonsexport.

Exporten väntas öka betydligt nästa år i fråga om bilar, fartyg och flygplan. Men speciellt bilbatterier är eftertraktade.

"Enligt uppskattningar exporteras drygt hälften av det som produceras i bilfabriken i Nystad till USA via Tyskland. En till batterianläggning vid Valmet Automotive är snart färdig och inom de närmaste åren kan omsättningen av batterisystem till och med nå upp till fordonstillverkningens omsättning", säger Etlas forskare Birgitta Berg-Andersson i ett pressmeddelande.

Ännu finns många frågetecken då det gäller export av tjänster. Produktexporter är lättare att förutspå.

Källor: Etla, STT