Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Sverige–Finland i VM-kvalet – Lina Hurtig ger Sverige ledningen med tio minuter kvar

Från 2021
Uppdaterad 25.11.2021 21:10.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM-kval i fotboll: SWE - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är dags för historia – men av vilken magnitud? När Finland vandrar in på ett slutsålt Gamla Ullevi i kväll går Anna Westerlund i Jari Litmanens fotspår. Yle sänder Sverige–Finland på TV2 klockan 19.30.

Den här torsdagen ser ut att bli historisk för Anna Westerlund – men hur historisk? Det återstår fortfarande att se, för två rekord är på gaffeln.

Vi tar det säkra före det osäkra – precis som Finland försöker göra mot Sverige i kväll.

Sedan landslagsdebuten 2008 har Pargasbördiga Westerlund sakta men säkert jobbat sig upp mot Jari Litmanens otroliga rekord på 137 landskamper. Om Westerlund får spela mot blågult – vilket precis allt pekar på – tangerar hon Litmanens rekord.

Anna Westerlund
Bildtext Westerlund var också en startspelare i EM 2013. Då förlorade Finland mot Sverige med 0–5 på Gamla Ullevi.
Bild: Foto: Carina Bruun

– Kungen behöver en drottning, säger Westerlund med ett leende på läpparna då hon möter pressen i ett videosamtal.

– Jag har koll på rekordet, men har inte tänkt så mycket på det på plats i Göteborg. Jari kommer alltid att vara kungen, men jag är gärna drottningen, fortsätter hon.

Tränat med PIF för att hålla formen

Men det kan bli ännu bättre.

Westerlund har chansen att fira rekordet med att göra slut på Sveriges sanslösa 29 år långa fölustfria svit på hemmaplan i VM- och EM-kvalsammanhang.

Det är en betydligt svårare uppgift, lite som att lägga ett tusenbitarspussel i blindo. Men skam den som ger sig: Westerlund säger att Finland är bra på kontringar och måste bedöma när det gäller att gasa uppåt i banan.

– Ur en försvarssynvinkel gäller det att hålla kontakt mellan linjerna och ligga kompakt vågrätt och lodrätt. Vi ska pressa ut dem på kanterna, men är också medvetna om att de har bra huvudspelare och får också vara uppmärksamma på inlägg.

Det är bara att vänja sig vid det här spelsättet. Westerlund, som hållit upp formen genom att träna med ett pojklag på Åland och Pargas IF:s herrlag, kommer att få försvara sig mot lag av precis samma kaliber i EM nästa sommar.

VM-tabellen, grupp A
LagSpelade matcherPoäng
1. Sverige39
2. Finland36
3. Slovakien33
4. Irland23
5. Georgien30

Korpela äntligen i matchform

Finland går in i matchen mot Sverige med en färsk förlust i ryggen, 1–2 mot Irland hemma på Olympiastadion sved ordentligt. Sverige har sin vana trogen vunnit alla matcher och marscherar mot gruppsegern med stormsteg.

Man får leta med förstoringsglas för att hitta faktorer som talar för Finland. Sverige är bättre oavsett om man kollar på världsrankning, spelarmaterial, form eller historia.

Målvakten Tinja-Riikka Korpelas senaste månad manar ändå till hopp. Burväktaren, som var darrig mot Irland, har äntligen fått speltid i klubben Tottenham och gjort väl ifrån sig.

Tinja-Riikka Korpela i Tottenhams kläder.
Bildtext Tinja-Riikka Korpela har fått starta då kollegan Rebecca Spencer varit skadad.
Bild: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Hon utsågs bland annat till matchens lirare då Spurs klarade oavgjort mot ligaledaren Arsenal.

– Det har varit kul och jag har njutit av att spela tuffa matcher. Det känns som att jag är på hugget, säger Korpela.

Nu krävs en ny jätteinsats för att tysta de 14 500 åskådarna på ett slutsålt Gamla Ullevi. Finland får ändå lov att klara sig utan mittfältaren Adelina Engman som åkt på en lindrig skada.

Sändningen från Sverige–Finland startar klockan 19.15 och matchen en kvart senare. Sebastian Backman kommenterar på svenska.

Finlands matcher i VM-kvalet

2021:

21.9 Finland–Slovakien 2–1

21.10 Georgien–Finland 0–3

26.10 Finland–Irland 1–2

25.11 Sverige–Finland i Göteborg klockan 19.30 finsk tid

2022:

8.4 Slovakien–Finland

12.4 Finland–Georgien

1.9 Irland–Finland

6.9 Finland–Sverige

Diskussion om artikeln