Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Alla över 18 år kommer rekommenderas en tredje dos coronavaccin – EU rekommenderar också en tredje dos

Från 2021
Uppdaterad 24.11.2021 14:27.
Lena Hallengren pratar under presskonferens.
Bildtext Socialminister Lena Hallengren meddelade att alla svenskar mellan 18 och 65 år kommer att erbjudas en tredje vaccindos.
Bild: Henrik Montgomery / EPA

Sverige presenterade nya åtgärder för att tackla coronapandemin. Bland annat ska vaccinationsbevis införas, och alla vuxna erbjuds en tredje dos coronavaccin. Sverige presenterade nya åtgärder för att tackla coronapandemin. Bland annat ska vaccinationsbevis införas, och alla vuxna erbjuds en tredje dos coronavaccin. På onsdagen gick också EU:s smittskyddsmyndighet ut med en rekommendation om en tredje vaccindos.

I Sverige kommer alla personer mellan 18 och 65 år att rekommenderas en tredje dos coronavaccin, meddelar socialminister Lena Hallengren. 100 miljoner kronor kommer att avsättas för det ändamålet.

Folkhälsomyndigheten kommer att gå ut med ytterligare information om den tredje vaccindosen senare i dag, men som med tidigare doser ges de enligt en vaccinationsordning där exempelvis riskgrupper vaccineras först.

Drygt sju miljoner svenskar är dubbelvaccinerade, eller 82 procent av befolkningen över 16 år.

Vaccinationsbevis från och med 1 december

Ett vaccinationsbevis införs också i Sverige från och med den första december.

– Regeringen har nu fattat beslut som möjliggör vaccinationsbevis, ett beslut som träder i kraft den första december, sa Hallengren på presskonferensen som ordnas tillsammans med kultur- och idrottsminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Det kommer inte att bli obligatoriskt att använda sig av vaccinationsbeviset, men arrangörer som tar i bruk det slipper beakta Folkhälsomyndighetens förslag på andra åtgärder som gäller vid offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare. Bland de åtgärderna nämns avstånd mellan olika sällskap.

En person står på en balkong i en nattklubb och håller upp armarna. Nedanom honom ett hav med människor som dansar.
Bildtext Arrangörer i Sverige, likt Finland, kan undvika restriktioner med hjälp av vaccinationsbeviset.
Bild: /All Over Press

Enligt kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor Amanda Lind kommer nattklubbar att räknas till offentliga sammankomster, men inte restaurangbesök. Det innebär alltså att nattklubbar kan komma att ta i bruk vaccinationsintyget, men restauranger behöver inte göra det eftersom de omfattas av serveringslagen.

Regeringen kommer nu att analysera ifall vaccinationsintyget kan tas i bruk av flera verksamheter.

Beskedet kommer efter att smittspridningen ökat i Europa och flera länder skärpt sina restriktioner.

Totalt har 1 192 560 fall av covid-19 bekräftats i Sverige sedan pandemin bröt ut, och 15 126 personer har dött.

EU rekommenderar tredje vaccindos

På onsdagen kom EU:s smittskyddsmyndighet ECDC med en rekommendation om en tredje dos coronavaccin.

Enligt myndighetens direktör Andrea Ammon borde en tredje dos övervägas för alla vuxna, och personer över 40 år borde prioriteras. Den tredje dosen borde ges tidigast sex månader efter den ursprungliga vaccinationsserien.

Rekommendationer från ECDC är inte lagligt bindande för medlemsländerna i EU, men påverkar nog regeringarnas hälsopolitiska beslut.

EU-kommissionen väntas också beakta ECDC:s rekommendation, då den ska föreslå ändringar till covidintyget senare den här veckan.

Källor: Sveriges regering, SVT, Reuters

Artikeln uppdaterad klockan 14.28 med ECDC:s rekommendation.