Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kronoby säljer fyra gamla skolor på nätauktion – utgångspriset är noll euro

Nedervetil skola
Bildtext Nedervetil skola är en av fyra gamla skolfastigheter i Kronoby som kommunen nu säljer på nätauktion.

De gamla skolfastigheterna i Småbönders, Nedervetil, Söderby och Norrby ska gå under klubban på nätauktion. Utgångspriset är noll euro. Förhoppningen är att skolorna säljs före sommaren, senast i juni stängs uppvärmningen av.

I Småbönders finns Eftis i gamla skolan, och diskussioner har också förts med byaföreningen om att de skulle överta byggnaden. Det kan hända att byborna är intresserade, men de får i såfall konkurrera på samma villkor som alla andra.

- Kommunen har en skyldighet att utreda marknadspris och sälja till högst bjudande. Så byaföreningen har möjlighet att ropa in skolan precis som alla andra, säger kommundirektör Malin Brännkärr.

Småbönders skola 2018.
Bildtext Småbönders skola

Daghemmet i Småbönders får också sin värme från skolans panna så där måste man också hitta en lösning innan försäljningen är klar.

I en del av de gamla skolorna finns lägenheter som är uthyrda. Det gäller bland annat Norrby skola. Den skolan har redan varit till salu ett par år och sattes till försäljning samtidigt med Påras skola. Utgångspriset var då kring 70 000 euro.

Norrby skola i Kronoby
Bildtext Norrby skola

Kronoby har tidigare fått totalt kring 150 000 euro då kommunen sålde Djupsjöbacka och Påras skolor.

Diskussion om artikeln