Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Magdalena Andersson vald till Sveriges statsminister

Uppdaterad 24.11.2021 12:28.
Magdalena Andersson vid en talarstol.
Bildtext Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister.

Sveriges riksdag har röstat fram Socialdemokraternas Magdalena Andersson till ny statsminister. Men allt tyder på att man tvingas regera på en budget som förhandlats fram tillsammans med högeroppositionen.

En majoritet av Sveriges riksdag har valt att acceptera Magdalena Andersson som ny statsminister. Hon kommer officiellt att efterträda Stefan Löfven (S) på fredag.

Andersson blev vald till statsminister efter svåra förhandlingar med Vänsterpartiet som krävde ett avtal om att höja landets pensioner för att släppa fram Socialdemokraternas nya ordförande i riksdagen.

– Jag känner mig väldigt taggad. Jag vill leda en regering som tar itu med Sveriges problem, säger Andersson på en pressträff.

Magdalena Andersson är Sveriges 34:e statsminister och den första kvinnan på posten.

Tvingas troligtvis regera på oppositionens budget

Eftersom Sverige leds av en minoritetsregering är regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna beroende av Centerpartiets och Vänsterpartiets stöd för att få igenom sin politik i riksdagen.

Centerpartiet ser Vänsterpartiet som ett ytterkantsparti som man inte vill förhandla med, vilket har skapat ett minst sagt krångligt parlamentariskt läge i riksdagen.

Ruotsin valtiopäivien istuntosali.
Bildtext Svårt parlamentariskt läge i Sveriges riksdag.

Efter att Socialdemokraterna gjort upp med Vänsterpartiet om höjda pensioner vill Centerpartiet inte rösta på regeringens budget, utan i stället lägga ner sina röster, som ska klubbas igenom under onsdagseftermiddagen.

– Socialdemokraternas vänstersväng är oroande, säger Annie Lööf på en presskonferens på onsdagen.

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf.
Bildtext Centerns partiledare Annie Lööf släppte fram Magdalena Andersson som statsminister, men släpper inte fram regeringens budget.

Det här innebär att högeroppositionens budgetförslag, som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna förhandlat fram, troligtvis kommer att gå igenom i riksdagen. Alltså kan Magdalena Andersson till viss del tvingas regera med oppositionens budget.

Det här har väckt starkar reaktioner hos regeringen.

– Om Centerpartiet lägger ner sina röster i budgetomröstningen kommer man aktivt att ha sett till att vi har den första budgeten i Sveriges historia som är framförhandlat av ett högerextremt parti, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Stefan Löfven lovade under sommaren att avgå om regeringen inte får igenom sin budget. Det är inte hela regeringens budget som fälls, utan delar av den. Därför kommer Andersson inte att avgå timmar efter att hon blir vald, meddelar hon.

– Det är en helhet jag kan tänka mig att regera på, säger Andersson.

Miljöpartiet har under dagen meddelat att de överväger att lämna regeringen om oppositionens budget går igenom.

Politisk kommentator: "Mardrömsstart"

Sveriges Radios inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger till Svenska Yle att valet av Magdalena Andersson som Sveriges första kvinnliga statsminister är historiskt, men hon kommer inte att få det lätt.

– Hon får något av en mardrömsstart som statsminister. Hon lär inte få igenom sin ekonomiska politik och hennes partner Miljöpartiet vet inte om de kommer sitta kvar i regeringen, säger Furtenbach och fortsätter:

– Det är upp som en sol och ned som en pannkaka på några timmar.

Stefan Löfven sade att han skulle avgå om regeringen inte får igenom sin budget. Varför väljer Andersson att inte göra det?

Jag tror att det som Löfven sade var spel för att pressa Vänsterpartiet till exempel. Anderssons enda chans är att regera ändå. Den här regeringen kommer att fortsätta halta sig fram. Det här är kanske den mest turbulenta period i svensk politik som vi har haft på decennier, säger Furtenbach.