Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grönt för trafikljus-koalitionen i Tyskland – nu fattas bara partiernas godkännande

Från 2021
Uppdaterad 24.11.2021 22:05.
Partiledare i talarstolar. Från vänster Christian Lindner, Olaf Scholz, Annalena Baerbock och Robert Habeck.
Bildtext Klimatpolitiken har varit en knäckfråga för samarbetet mellan FDP, SPD och De Gröna, men nu är partierna slutligen överens.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Knappt två månader efter förbundsdagsvalet i Tyskland tar nu en ny regering form. Socialdemokraterna, liberala FDP och De Gröna, som förhandlat om ett regeringssamarbete, uppger nu att de är överens om ett koalitionsavtal.

Trots glädjen om en överenskommelse inleddes onsdagens presskonferens i allvarlig stämning, då landets sannolika nästa förbundskansler socialdemokratiska Olaf Scholz påminde om det dystra coronaläget.

– Dag för dag nås vi av nyheter om nya rekord för antalet smittade, och trots vaccineringar hamnar allt fler på sjukhus. Intensivvårdsavdelningar på flera håll är på bristningsgränsen, sa Olaf Scholz. Han stakade ut hur koalitionen på scenen förespråkar ett allmänt användande av covidintyget, för att stävja smittspridningen.

Efter den allvarliga lägesuppdateringen tog Olaf Scholz till en litet muntrare min för att utropa framgången i förhandlingarna.

– Trafikljuset står, inledde Scholz sitt tal för att presentera avtalet med FDP och De Gröna.

Enligt Scholz handlar avtalet inte om den minsta gemensamma nämnaren mellan de tre partierna, utan om politik med stor verkan.

– Det handlar om klimatet, ombyggnad av industrin, modernisering av landet och ett stärkande av den samhälleliga sammanhållningen, beskrev Scholz det knappt 180 sidor långa avtalet som går under namnet "Mehr Fortschritt wagen" ("Våga mer framsteg").

Ett axplock mål ur koalitionsavtalet

  • Tyskland ska ha minst 15 miljoner elbilar på sina gator år 2030

  • Kolet ska fasas ut till år 2030 (tidigare låg tidsfristen vid år 2038)

  • Tyskland ska garantera att priset per ton koldioxid inte faller under 60 euro, ifall EU inte kan slå fast ett minimipris

  • Koalitionen vill investera rejält i klimatsatsningar, infrastruktur och digitalisering, men också återinföra en skuldbroms år 2023

  • 400 000 nya bostäder ska byggas per år

  • Minimilönen ska höjas till 12 euro i timmen

  • En bonus på 1 miljard euro ska betalas ut till landets sjukvårdspersonal, som kämpar mot coronapandemin

  • Cannabis ska legaliseras för nöjesbruk, försäljning ska kanaliseras genom butiker med licens

  • Dubbelmedborgarskap ska bli tillåtet och det ska bli enklare att bli tysk medborgare

17 ministerier, varav ett är nytt

Hur ministerportföljerna slutligen kommer att tillsättas är än så länge inte helt klart, men på onsdag eftermiddag rapporterade tyska medier om ministeriefördelningen.

Det heter att SPD utöver förbundskanslerkansliet får sex ministerier. Till dessa hör inrikes, försvar, hälsa, arbete och social, ekonomiskt samarbete och ett nybildat ministerium för byggande och bostäder. Dessutom heter det att ytterligare två ministerportföljer stuvas in under förbundskanslerkansliet.

De Gröna rapporteras få ministerierna för utrikes, ekonomi och klimat, miljö och konsumentskydd, familj samt näring och jordbruk.

FDP ska å sin sida få ministerierna för finans, justitie, bildning och forskning samt trafik och digitalisering.

Klimatfrågor genomsyrar det tyska regeringsprogrammet - hör Svenska Yles Tysklandmedarbetare om nya regeringen som tar form - Spela upp på Arenan

Partierna ska säga sitt

Härnäst ska de tre partierna ta ställning till koalitionsavtalet, och i De Grönas fall också till tillsättandet av ministerposter. På torsdag ska De Grönas medlemmar, enligt partiet 125 000, rösta digitalt om avtalet och personval.

SPD och FDP ska rösta om avtalet på sina respektive partidagar. Olaf Scholz sa sig på onsdagen hoppas att partierna ska ge grönt ljus inom tio dagar.

Tanken är att förbundsdagen skulle utnämna Olaf Scholz till ny förbundskansler veckan som börjar den 6 december, vilket samtidigt slutligen skulle sätta punkt för Angela Merkels 16 år på posten.

Källa: ARD, Reuters, AFP

Artikeln uppdaterades 24.11 klockan 17.20 med själva avtalet och kommentarer från presskonferensen.