Hoppa till huvudinnehåll

Sport

GrIFK-talangen förlamades i en bilolycka – nu siktar Nette Kiviranta på att göra comeback i slalombacken som paraidrottare

Från 2021
Nette Kiviranta.
Bildtext Nette Kiviranta har hittat glöden igen efter den allvarliga bilolyckan.
Bild: Tomi Hänninen

En dödlig bilolycka satte prägeln på Nette Kivirantas liv – men idrotten vägrar hon lämna bakom sig. Nu är målet att återvända till slalombackarna. Och sen, kanske, ta sig till Paralympics.

– Jag tänkte bara på att vi fixar undan rehaben och sen är jag tillbaka. Jag hade aldrig skadat mig innan.

Men Nette Kiviranta insåg snabbt att det inte riktigt skulle vara så lätt den här gången. Hon hade varit passagerare i en bil som frontalkrockat.

Två personer miste livet i olyckan, som skedde våren 2018.

Nu, nästan fyra år senare, sitter Kiviranta i sin rullstol och följer med den alpina världscupen i Levi. Flera av hennes kompisar tävlar i slalomtävlingen.

Att få mäta sig mot världseliten var också Kivirantas mål.

"Lite var jag ju tvungen att pressa dig"

Den allvarliga olyckan höll henne borta från backen en god stund, men inte för resten av livet. Att åka utför var hela familjens gemensamma hobby, nästan livsstil.

Så Nette och hennes pappa Petri Kiviranta åkte till Frankrike för att köpa en slalomkälke, en så kallad sit-ski.

– Då tänkte jag att jag ju lika bra kan se till att jag blir lika bra med den så att jag kan åka med mina vänner igen, säger Kiviranta.

Nette Kiviranta sitter i sin rullstol i Levi.
Bildtext Nette Kiviranta gästade Yles studio i samband med världscupsdeltävlingen i Levi.
Bild: Tomi Hänninen

Hennes vänner och familj insåg genast att hon hade potential att nå mycket högre än så. Tävlingsinstinkten fanns fortfarande kvar.

– Så det blev sedan en liten kamp mellan mig och farsan, säger Kiviranta och skrattar.

– Du har varit i backen sen du var tre år gammal så inte ger vi upp så här lätt. Lite var jag ju tvungen att pressa dig, svarar pappa Petri.

– Och jag är tacksam för att du gjorde det, även om jag först tackade nej. Det var en häftig känsla att åka kälken för första gången, säger Nette.

"Inget slår den känslan"

Att vänja sig vid kälken var lättare sagt än gjort. Kiviranta hade nyss lärt sig att sitta igen och att då lära sig att balansera på en skida var utmanande. Kälken har en likadan skida under sig som icke funktionshindrade åkare använder.

Istället för pjäxan sitter i stället en liknande stötdämpare som i motocross-motorcyklar.

– Man måste lära sig att jobba tillsammans med stötdämparen. Att lära sig att balansera sig, att jobba med skidan. Det är A och O. Det låter kanske mer utmanande än det egentligen är, säger Kiviranta.

Det viktigaste är ändå känslan då hon åker ned för backen. Den är identisk med känslan hon fick då hon åkte innan olyckan.

– Jag njuter otroligt mycket. Att lyckas med en sväng – inget slår den känslan.

Tanja Poutiainen-Rinne och Nette Kiviranta.
Bildtext Tanja Poutiainen-Rinne och Nette Kiviranta.
Bild: Tomi Hänninen

Då valet föll på att börja satsa på alpina grenar igen var det en självklarhet att GrIFK-tränaren Mikko Heiskanen skulle fortsätta jobba med sin adept.

– Idrotten har alltid spelat en stor roll i hennes liv, så vi ville hitta ett sätt att fortsätta. Jag har noll erfarenhet av paraslalom, så det har varit en utmaning för mig också, berättar han.

– Han sa genast att vi går till gymmet och försöker hitta på något för mig att göra. Att ens jobba på min biceps om jag inte längre kan göra andra rörelser. Han har stött mig och fått mig att vilja återvända till backen, svarar Kiviranta.

Kravnivån fortfarande lika hög

Kravnivån? Den har duon inte tummat på.

– Visst kände jag mig otroligt dålig för deras skull efter olyckan, men det blev inte så att jag tyckte synd om henne hela tiden. Istället har vi alltid fungerat så att vi fokuserar på att hitta lösningar, berättar Heiskanen.

Det skulle inte fungera om Kiviranta inte hade haft en sådan oerhörd drive.

– Man kunde kalla henne rätt envis, säger Heiskanen.

Nette Kiviranta tränar på gymmet.
Bildtext Nette Kiviranta tränar på gymmet. Arkivbild från 2019.
Bild: Petri Krook / Yle

Målen då? Just nu är de på en rätt blygsam nivå. Kiviranta vet inte ens om hon egentligen är redo att tävla på allvar. Hon vet inte ens vilken hennes para-klassificering är.

Men tävlingsivern finns som sagt där. Och den här veckan ska Kiviranta tävla för första gången sedan olyckan. Tävlingen äger rum i Österrike.

– Där får jag också veta vilken min klass blir. Och om jag måste göra något åt kälken. Klassen kan ändra från år till år, berättar Kiviranta.

Paralympics nästa?

Framför allt hoppas hon lära sig mer om vardagen som elitsatsande paraidrottare. Som icke funktionshindrad idrottare hann hon ta de lätta arrangemangen för givet. Nu är det på Kivirantas ansvar att minnas att packa med läkarintyg och andra blanketter.

Talangen finns där, det råder det inget tvivel om. Åtminstone om man frågar tränaren Heiskanen.

– Hon har en grymt bra grund att bygga på. Paralympiska vinterspel är något av en gemensam dröm för oss. Man ska ha tillräckligt höga mål och jag tycker inte Nette ska sikta lägre än så. Sen får man se hur långt det räcker, säger han.

Innan hon gjorde comeback i slalombacken hann Kiviranta testa på andra grenar också, som crossfit.

– Jag har skämtat om att målet ska vara både paralympiska vinter- och sommarspel. Då man hör hurdana resultat hon når utan att egentligen träna alls så är det inte ens särskilt orealistiskt, säger Heiskanen och skrattar.

– Spjut, bowling, basket. Jag har bara njutit av idrotten så mångsidigt som möjligt. Jag har det i blodet. Det känns faktiskt lite som i lågstadiet då allt var nytt, säger Kiviranta.

Artikeln är en bearbetad översättning av artikeln Halvaantuminen muutti Nette Kivirannan elämän, muttei sammuttanut intohimoa – 20-vuotias palasi rinteeseen ja tavoittelee uraa paraurheilijana skriven av Yle Urheilu.