Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pappersförbundet hotar UPM med strejk – i Jakobstad skulle cirka 180 anställda beröras

Från 2021
UPM:s fabrik i Jakobstad.
Bildtext UPM:s cellulosafabrik i Jakobstad. Arkivbild.
Bild: Raila Paavola / Yle

Pappersförbundet hotar skogsbolaget UPM med strejk i januari. Ifall strejken blir av skulle man börja trappa ner produktionen i UPM:s fabrik i Jakobstad redan om några veckor. Förbundet vill förhandla om ett koncernspecifikt avtal i hela landet, medan UPM vill ha branschspecifika avtal.

Parternas ståndpunkter är långt från varandra, säger Sauli Tiala, huvudförtroendeman vid UPM:s fabrik i Jakobstad.

Simon Fagerudd, chef för UPM:s cellulosafabrik, säger att man försökt få arbetstagarsidan till förhandlingsbordet i ett halvt år, men att de vägrat.

– UPM har hela tiden varit villigt att förhandla. Vi har olika uppfattning med Pappersförbundet om på vilken nivå det är vettigt att ha avtal, säger Fagerudd.

Pappersförbundet meddelade på tisdagen att man hotar UPM med strejk från och med början av januari i de enheter där man inte har ett kollektivavtal. Jakobstads cellulosafabrik är en av dem, och fabrikens omkring 180 arbetstagare skulle delta i en eventuell strejk.

– Det finns inget alternativ, det är klart att vi är med, säger Tiala.

Det nuvarande avtalet mellan UPM och Pappersförbundet går ut vid årsskiftet.

Enligt Tiala är det alltid tråkigt att ta "strejkvapnet" i bruk, och han säger att fabrikens anställda är dystra.

– Men det som arbetsgivaren är ute efter skulle innebära att vi flyttar oss hundra år tillbaka i tiden. Det här är det enda rätta alternativet.

Att köra ner fabriken i Jakobstad tar ett par veckor, så det arbetet skulle i praktiken inledas redan i mitten av december.

"Arbetsro i två år"

Enligt Tiala har Pappersförbundet beredskap att förhandla, men han anser att arbetsgivarsidans villkor är för hårda och han är besviken på UPM:s attityd.

Tiala vill inte öppna upp detaljerna i de avtalsförslag som har erbjudits, men han säger att de innehåller många försämringar som gäller bland annat arbetstid och löneutbetalning.

– Jag utgår från att vi ska få ett avtal som ger oss arbetsro för två år framåt. Och att vi skulle få göra business tillsammans och att folk skulle vara nöjda, säger Tiala.

Artikeln är en översättning av Iina Kluukeris artikel Paperiliitto uhkaa UPM:ää lakolla – Pietarsaaressa tehtaan alasajo alkaisi jo kolmen viikon päästä för Yle Uutiset. Översättning Anna Kurtén