Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NRK-journalister greps i Qatar – granskade läget inför fotbolls-VM: "Oacceptabelt"

Uppdaterad 19.11.2022 13:10.
Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani omfamnas på flygfältet.
Bildtext Halvor Ekeland (till höger) och Lokman Ghorbani omfamnas då de anländer i Oslo.
Bild: Trond R. Teigen/EPA-EFE/All Over Press

Två norska journalister greps på söndagen i Qatar då de bevakade landets förberedelser inför fotbolls-VM 2022. De gjorde olaga intrång, hävdar i sin tur qatariska myndigheter.

Efter knappt två dramatiska dygn har journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani återvänt till Norge.

Duon greps av polisen i Qatar natten till måndag då de försökte göra ett reportage om läget i landet med ett år kvar till fotbolls-VM 2022.

– Det känns väldigt bra att vara tillbaka på norsk mark igen, säger Ekeland till NRK på onsdagen efter att ha återvänt till hemlandet.

– Nu ska vi ha en debriefing och några möten om vad som händer härnäst, fortsätter han.

Mer information om vad som egentligen hände kan journalisterna inte ge i nuläget.

Gav svar på tal efter kritiken

Först vägrade qatariska myndigheter avslöja på vilka grunder Ekeland och Ghorbani hade gripits. Efter att norsk media rapporterat om dramat gick myndigheterna ut med ett kortfattat pressmeddelande:

"NRK-teamet gjorde olaga intrång och filmade utan tillstånd. Teamet greps på sitt hotell och släpptes utan åtal efter de nödvändiga juridiska procedurerna. Den norska ambassaden och NRK hölls uppdaterade hela tiden."

"Som i så gott som varje land är det i Qatar förbjudet att röra sig på privatägd egendom, vilket reportrarna var medvetna om innan de gjorde intrång. De fick tillgång till allt de bad om", skriver myndigheterna och tillägger att inga journalister "som följt lagen" någonsin arresterats i landet.

"En bottenpunkt"

I Norge godkänns inte orsaken.

– Det här är en bottenpunkt i entusiasmen kring världens största sportevenemang, säger NRK:s sändningschef Thor Gjermund Eriksen.

Statsministern Jonas Gahr Støre skrev tidigare på Twitter att gripandet är ”oacceptabelt”.

– En fri press är avgörande för en fungerande demokrati, skriver han. Enligt NTB har Qatars ambassadör kallats till utrikesdepartementet för att förklara sig.

I Norge har tongångarna kring Qatars värdskap varit mer kritiska än i de flesta länderna. Det norska fotbollslandslaget, som inte avancerade i kvalet, hann flörta med tanken om att bojkotta VM.

I Finland fick herrlandslagets kapten Tim Sparv pris av det internationella spelarfacket FIFPro för sin kritik mot Qatar.

Enligt tidningen The Guardian har till och med 6 500 migrantarbetare dött i slavliknande förhållanden på de pågående stadionbyggena.

Artikeln korrigerad kl. 9.35, det är The Guardian, inte Amnesty, som uppskattat dödssiffran i Qatar.

Diskussion om artikeln