Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marin: "Coronaläget är oroväckande" – nya restriktioner kan komma nästa vecka

Från 2021
En sjukskötare i skyddsutrustning vårdar en sängliggande coronapatient på intensivvårdsavdelning.
Bildtext Hittills har totalt 1 302 personer dött av covid-19 i Finland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag om 1 007 nya fall av coronasmitta. Totalt har ungefär 13 200 fall konstaterats de två senaste veckorna, det är mer än 3 800 fler än de två föregående veckorna.

Coronaläget i Finland fortsätter att förvärras. Incidensen för hela landet är nu 237,3, jämfört med 168,6 veckorna innan. Värst är läget i Norra Österbotten där incidensen nu är nästan 423.

Sammanlagt 306 personer får för tillfället sjukhusvård för covid-19. Av de här patienterna får 42 intensivvård, vilket är tre färre än i måndags, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd.

Hälsomyndigheten rapporterar om 1 007 nya fall och 39 coronavirusrelaterade dödsfall sedan i går. Detta är det högsta antalet coronadödsfall som rapporterats på en gång, men siffran bör ta hänsyn till en rapporteringsförsening. Enligt institutet inkluderar siffran de som dog under oktober-november.

Hittills har totalt 1 302 personer dött av covid-19 i Finland. Under hela epidemin har mer än 179 500 coronavirussmittor konstaterats i landet.

81,1 procent av dem som är 12 år eller äldre har nu fått två vaccindoser och fyra procent har fått en tredje dos.

Nya restriktioner kan komma nästa vecka

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) ska regeringen förhandla om coronaläget i början av nästa vecka.

"Coronläget är oroande", säger Marin till Yle via mejl.

Sanna Marin går ner för en trappa.
Bildtext Sanna Marin säger också att det nu är extra viktigt att alla tar coronavaccinet.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Regeringen förväntas fatta beslut om utvidgning av coronapasset till arbetsplatser, restriktioner för restauranger, reserestriktioner och vaccinering av personer under 12 år.

I tisdags uppmanade huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp regeringen att införa skärpta restriktioner för restauranger.