Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands fotbollsdamer inför VM-kvalets svåraste match borta mot Sverige: "Vi njuter av att spela inför stor publik"

Natalia Kuikka passar bollen.
Bildtext Natalia Kuikka får slita hårt på torsdag.

Finlands damlandslag i fotboll spelar på torsdag sin svåraste match i det pågående VM-kvalet då man möter Sverige på bortaplan. Allting måste lyckas då damerna försöker åstadkomma en jätteskräll i Göteborg.

Matchen mot Sverige är Finlands fjärde i det pågående VM-kvalet. Finland inledde kvalet starkt med segrar över Slovakien hemma och Georgien på bortaplan, men för en månad sedan åkte man på en svidande hemmaförlust mot Irland.

Endast gruppettan går med säkerhet till VM-slutturneringen, medan grupptvåan går till fortsatt kval.

Sverige som spelade OS-final i Tokyo har inlett kvalet med tre segrar på tre matcher, och är klar favorit också mot Finland. Men USA-proffset Natalia Kuikka vet att Finland har kapacitet att överraska.

– Det blir en hård match, Sverige är att lag av världsklass, och vi måste vara förberedda. De vill anfalla modigt men detta kan ge oss möjligheter att kontra, vilket vi måste försöka utnyttja, säger Kuikka.

Nostalgiska känslor i Göteborg

Kuikka som numera spelar i Portland i USA har tidigare spelat klubbfotboll i Göteborg åren 2019 och 2020, och för henne känns det extra fint att få spela i sin gamla hemstad.

– Det finns många bekanta spelare i laget och det hjälper oss. Vi vill alla visa vad vi går för mot Sverige. Känslorna är lite tudelade då det känns lite nostalgiskt att inte spela klubbfotboll här längre men samtidigt är det fint att få återse gamla bekanta.

– Jag utvecklades här och lärde mig mycket, trevligt att vara tillbaka. Men har inte pratat med mina gamla klubbkompisar som nu hör till motståndarlaget. Före matchen talar vi inte alls med dem.

Slutsåld match med 14000 åskådare

Matchen som spelas på Gamla Ullevi är slutsåld, vilket betyder över 14 000 supportrar på läktarna. För de flesta spelarna i Finland handlar det om större publik än vad man någonsin tidigare spelat inför.

– Spelarna njuter av publik, trots att de flesta är svenska supportrar. De är där också för att se oss spela, blir fint att visa för alla vad vi klarar av, säger Kuikka.

– Det kan bli svårt att kommunicera på grund av publikmängden, men man måste bara försöka utnyttja de lägen man får till att prata med lagkompisarna.

– Det är en fördel att många av oss känner deras spelare, både deras styrkor och svagheter, vi förstår dessutom deras språk och kan uppfatta vad de planerar, säger Kuikka.

Lagkamrater springer med armarna i luften mot Amanda Rantanen.
Bildtext Amanda Rantanen får spela inför karriärens största publik.

Också Amanda Rantanen är inne på samma linje, och tycker att det blir fint att spela inför en ovanligt stor publik.

– Jag spänner lite redan för att spela inför en så stor publik men det blir verkligen fint. Vi måste bara spela med gott självförtroende, bollinnehav och göra kontringar, säger Rantanen.

Både Kuikka och Rantanen vet vad som väntar på torsdag. Sverige är skyhög favorit, men Finland har chans att överraska.

– Vi är underdogs så det kan ge oss chanser till kontringar. Sverige är ett av världens bästa lag, har stort självförtroende, men också de kan göra misstag och ge oss målchanser, säger Kuikka.

– Vi har gått igenom Sveriges spelstil, både deras anfall och försvar, men fokuserar främst på vårt eget spel, och på det vi är bra på, säger Rantanen.

Yle sänder VM-kvalmatchen Sverige–Finland på torsdag klockan 19.20 i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkiga kommentarer av Sebastian Backman.