Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bra fart med tredje vaccindosen i Jakobstadsregionen – sannolik massvaccinering ska gå smidigare den här gången

Från 2021
Pia-Maria Sjöström.
Bildtext Pia-Maria Sjöström.
Bild: Yle/Mikaela Löv

I Sverige erbjuder man nu en tredje coronavaccindos till alla över 18 år. I Finland funderar THL fortfarande på hur man ska gå vidare. På social- och hälsovårdsverket i Jakobstad säger chefsläkare Pia-Maria Sjöström att man uppfattar att folk är aktiva vad gäller att ta en tredje dos.

De grupper i Finland som just nu är berättigade till en tredje dos är alla över 60 år, personer som bor på äldreboenden och inom anstaltsvården, de som tillhör riskgrupperna, personer med nedsatt immunförsvar och de som fick sina två doser med kortare intervall i början av året.

Pia-Maria Sjöström säger att ungefär 1500 personer fått den tredje dosen så här långt på deras område (Jakobstad, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre).

- Det är ju inte väldigt många som har nått sex månader sedan den andra dosen, men de tider som finns att boka går åt bra och det går att boka på förhand ända in i januari.

Det handlar än så länge i första hand om 75-plussare, om de som fick sina två doser tätt inpå varandra i början av året och så de med nedsatt immunförsvar, berättar Sjöström.

I nästa vecka öppnar man upp för 70-plussare och de som hör till riskgrupp ett. Man går alltså stegvis med åldersgrupperna.

- Det är delvis för att det inte ska bli kaos med tidsbokningen, att de som ringer ska komma fram bättre. Tidsbokningen nu är mycket smidigare jämfört med hur det var när vaccineringarna körde igång i vintras, säger Sjöström.

De som bor på vårdhem vaccineras som bäst.

- Boende -enheterna är så gott som klara, det är några enstaka kvar. Sen finns det också sådana som flyttat in under sommaren och ännu inte har sex månader sedan dos två, de får ju då lite senare.

Information om tidsbokning för den tredje dosen finns på webben och så har man annonserat i tidningarna.

Hur beredda är ni på att också resten av befolkningen sannolikt ska få en tredje dos?

- Det är enklare den här gången eftersom vi nu vet mängderna som behövs. Sen beror det ju lite på hur coronaläget är just då. Om det är lite lugnare på smittspårningen och provtagningen så har man ju lite mer personal att tillgå, säger Sjöström.

Just nu pågår också vaccinering mot influensa, men det borde vara avklarat före det blir aktuellt med en tredje dos till de breda massorna.

Rätt ivrigt i Vasa

I Vasa har de 60-plussare som fick sin andra dos för över sex månader sen vaccinerat sig rätt ivrigt med tredje dosen. Det berättar ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Det samma gäller de personer som hör till de medicinska riskgrupperna ett och två.

- Vi har också hunnit bra med personer med någon allvarlig grundsjukdom som gör att deras immunförsvar är nedsatt. De får sin dos två månader efter den andra dosen, säger Kaukoranta.

Vasa har försökt nå ut till de som har rätt till en tredje dos via stadens webbsidor och Kaukoranta säger att folk varit rätt aktiva med att ringa till hälsostationerna för att boka tid.

De som fick sin första och andra dos med kortare intervall i början av året, bland annat vårdare, har fått sin tredje dos.

- Aktiviteten bland dem har varit stor, säger Kaukoranta.

Personer som bor på vårdhem och anstalter har fått sin tredje dos.

Kaukoranta säger att det är svårt att säga hur stor del som har tagit tredje dosen av de människor som är berättigade till den.

- Därför att vissa 60-plussare och riskgrupp ett och två blir redo för den tredje dosen ännu under denna månad och i december.

THL kom för en vecka sedan ut med en rekommendation om att de inom sjukvården som jobbar med klienter och patienter som hör till riskgrupper också ska få en tredje dos.

Heikki Kaukoranta säger att man väntar på besked om just den här saken från social- och hälsovårdsministeriet.

Om och när den tredje dosen utvidgas till andra befolkningsgrupper är Vasa stad beredda. Man går enligt samma princip som för första och andra dosen; de äldre åldersgrupperna först och så arbetar man sig neråt.

Diskussion om artikeln