Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inget åtal för "coronaslungan" i Ischgl – inga bevis för brott, enligt åklagaren

Från 2021
Slalomåkare - i bakgrunden höga snöklädda berg
Bildtext Skidorten Ischgl och speciellt after ski-festerna där blev i mars 2020 en veritabel smitthärd för coronaviruset.
Bild: imago images/MiS/ All Over Press

Den ökända smittspridningen på skidorten Ischgl i mars 2020 blev en stor källa för större smittspridning runtom i Europa. De lokala myndigheterna har kritiserats för att ha handlat för långsamt, men i dag slog åklagare fast att inget brott ägt rum. Civila mål mot myndigheterna pågår däremot fortfarande.

Det finns inga bevis för att någon skulle ha gjort sig skyldig till en handling eller försummelse, som skulle ha lett till en förhöjd risk för smittspridning. Det meddelade åklagarmyndigheten i Innsbruck på onsdagen.

Skidorten Ischgl och speciellt after ski-festerna där blev i mars 2020 en veritabel smitthärd för coronaviruset, som därifrån kom att sprida sig runtom i Europa.

Myndigheterna stängde ortens lokaler och placerade området i karantän, men myndigheterna har kritiserats för att ha handlat för långsamt och för svagt och en förundersökning inleddes mot fem tjänstemän.

På onsdagen meddelade alltså åklagare att åtal inte väcks mot dessa fem personer.

Civila mål fortfarande på hälft

Beslutet om att lägga ned brottsmålet mot de ansvariga fick ändå kritik omgående.

"Vi anser beslutet att lägga ned brottsutredningen vara falskt", skriver chefen för konsumentskyddsföreningen VSV Peter Kolba.

Många personer, bland andra anhöriga till personer som dog till följd av smittspridningen i Ischgl, har stämt Österrike för att ha gjort för lite mot smittspridningen. Flera civila mål om det här pågår fortfarande och VSV stöder de kärande i flera mål.

Trots de civila målen, anser Peter Kolba från VSV att alla brottsmisstankar fortfarande inte är tillräckligt utredda. Enligt VSV har brottsutredningen hittills bara fokuserat på ansvariga på regionnivå i Tyrolen, medan ansvariga på riksnivå inte alls granskats.

Peter Kolba vill speciellt låta utreda den kaotiska massflykt som uppstod från skidorten den 13 mars 2020, och låta fråga ut de dåvarande ansvariga ministrarna under ed.

Källor: BR24, ORF