Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indiens regering vill förbjuda Bitcoin och andra privata kryptovalutor

Från 2021
Några bitcoinmynt med något som liknar ett kretskort i bakgrunden.
Bildtext Indiens kryptovalutamarknad har blomstrat under det senaste året och ökat med mer än 600 procent.
Bild: imago/McPHOTO/ All Over Press

Indiens regering kommer att lägga fram ett lagförslag om att förbjuda privata kryptovalutor. Istället vill man skapa en stomme för centralbankstödda virtuella valutor, meddelade regeringen på tisdagen.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade redan i mars att Indiens regering förbereder ett lagförslag som skulle förbjuda både innehav och handel med kryptovaluta. Nu ser det ut att bli verklighet, men med något mildare innehåll.

Enligt källor till Reuters strävar lagförslaget i första hand efter att motverka handel med kryptovalutor genom att införa rejäl kapitalinkomstskatt. Men planen är att i slutändan helt och hållet förbjuda privata kryptotillgångar.

Samtidigt har Indiens centralbank meddelat att de planerar införa sin egen digitala valuta i december.

Premiärminister Narendra Modi varnade förra veckan för att Bitcoin utgör en risk för yngre generationer och att alla nationer måste arbeta tillsammans för att se till att kryptovalutor inte hamnar "i fel händer".

Oron bottnar i att oreglerade kryptomarknader kan bana väg för penningtvätt och terrorfinansiering.

Framtiden oviss för Indiens kryptoinvesterare

Enligt forskning från Chainalysis har Indiens kryptovalutamarknad blomstrat under det senaste året och ökat med mer än 600 procent. Detta efter att landets högsta domstol upphävde ett tidigare förbud mot kryptovalutor i april ifjol.

Mellan 15 och 100 miljoner människor i Indien beräknas äga kryptovalutor med totala innehav på flera miljarder dollar. Vad som sker med deras innehav är fortfarande osäkert.

Enligt tidskriften The Economic Time kommer man under förbudet inte kunna konvertera lokal valuta till någon form av kryptovaluta. Man kommer heller inte kunna likvidera sin kryptovaluta.

Indien följer Kinas exempel, som redan i september förklarade alla kryptovalutatransaktioner olagliga.

Källor: AFP, Reuters, The Economic Time, Euronews