Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skriv om lycka!

Från 2015
Anne Hietanen
Bild: YLE/Barbro Ahlstedt

Är du lycklig frågade jag i en kolumn förra veckan. Och väldigt många svarade!

Vi var flera på redaktionen som gladdes över kommentarerna och att det kom så många nya insikter som vi kunde lära oss något av. Mina chefer Charlotte Sundström och Sebastian Bergholm funderade på hur vi skulle kunna ge något tillbaka till läsarna. Snabbt föddes en tanke om en antologi. Ni har redan bevisat att ni har mycket insikt i saken och att ni, nåja vi, är intresserade av lycka, den egna och andras.

Bland annat så här skrev ni:

Jag tycker att lyckojakten har fört med sig en ökad självcentrering som nästan är skrämmande, först för att man tappar i empati och kontakten med sina medmänniskor, som riskerar att reduceras till instrument i ens eget liv. Men också för att man tappar det större perspektivet.

Nu ber vi er skicka in texter till mig anne.hietanen@yle.fi

Vi vill att ni med era texter skall svara på frågan ”Är du lycklig?” Ni får skriva långt, ni får skriva kort, ni får gärna vara personliga, filosofiska eller analytiska. Stilen är fri. I undantagsfall kommer vi även att godkänna anonyma texter. Målet är att ge ut en antologi ifall vi får in tillräckligt många texter. Sista inskickningsdag är 15.1. 2016 och om allt går bra ses vi på bokmässan 2016, visst?

Kravet på lycka stiger ständigt, man kan jaga det hela livet men kanske det inte är framför en utan bredvid en. Just nu, hela tiden?

Ju närmare döden man går, desto mera kan man släppa tvångstankar om hur det ska se ut för att man skall betrakta sig som lycklig. Har liksom lärt mig att onda ting kanske går om, att om chefen fräser åt en ena dagen så kan hen berömma en nästa, eller liksom att om julen sket sig kan påsken bli bra.

Citaten är utdrag ur kommentarerna under den den ursprungliga lyckokolumnen.
Är du lycklig?

Mer om ämnet på Yle Arenan