Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sådan är intensivvården av coronapatienter: Tung för både patienter och personal – belastar också psykiskt

Från 2021
Uppdaterad 26.11.2021 09:10.
En patient ligger i en sjukhussäng, slangar leder till monitorer på intensivvårdsavdelningen för coronapatienter.
Bildtext Intensivvården kan innebära att man är sängbunden i flera veckor. Bilden är från Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning.
Bild: Arash Matin / Yle

Antalet coronapatienter på sjukhusen har ökat hela hösten, och under den tiden har också antalet patienter inom intensivvården ökat. Det kan vara extremt tungt att bli intagen på intensivvården, och återhämtningen kan också ta flera veckor.

– När man blir intagen på intensivvårdsavdelningen handlar det om en störning eller en risk för störning i de viktigaste kroppsfunktionerna, säger Anna Cederholm, avdelningsskötare på intensivvårds- och övervakningsavdelningen vid Vasa centralsjukhus.

Så är också fallet när det gäller coronapatienter. Då är kroppsfunktionen som påverkas andningen och lungorna.

Cederholm säger att de flesta coronapatienter som tas in på intensiven på Vasa centralsjukhus kommer via jouravdelningen. För tillfället har Vasa centralsjukhus inga coronapatienter i intensivvård.

För det mesta vårdas coronapatienterna som vilka andra patienter som helst med ett undantag: de vårdas i isoleringsrum på grund av smittorisken.

– Det innebär att själva jobbet blir betydligt mycket mer komplicerat, i och med att det tar en stund att klä på sig skyddsutrustning, säger Cederholm.

Många patienter måste sövas ner

På intensivvårdsavdelningen används olika maskiner och mediciner för att underlätta andningen för en coronapatient. I lindrigare fall kan man använda andningsmask, men i svårare fall förs ett plaströr kopplat till en respirator ner i halsen.

– Man måste söva ner patienter för den processen, ingen tål att ha ett rör i halsen i vaket tillstånd, säger Cederholm.

En teknik som används för att underlätta andningen för coronapatienter är att svänga på dem, så de ibland ligger på mage. Men det är inte heller helt problemfritt, säger Cederholm.

– Det tar ganska mycket resurser att svänga på en nedsövd person. När man är nedsövd kan man så klart inte göra något själv.

Alla personer med covid-19 på intensivvårdsavdelningarna är inte där på grund av allvarlig sjukdom. I fall där patienter tas in enbart för observation kan man få åka hem efter bara några dagar. Men ifall sjukdomen är allvarligare, kan det handla om flera veckor på intensiven.

– På vår enhet har vi sett betydligt fler allvarliga fall än sådana där det bara handlar om observation, säger Cederholm.

Återhämtningen kan bli tung

Den långa sjukhusvistelsen i kombination med att patienterna måste sövas ner leder till sin beskärda del problem. Musklerna förtvinar nämligen väldigt effektivt om man ligger stilla i flera veckor.

– Trots att andningen blir bättre måste patienterna ofta assisteras i så gott som all aktivitet efteråt. Det kan vara omöjligt att ens föra ett glas till munnen för att dricka, menar Cederholm.

Utöver den fysiska rehabiliteringen kan det också vara psykiskt tungt att återhämta sig från ett långt besök på intensiven.

Cederholm säger att allvarlig sjukdom ofta leder till att folk tänker efter, och medicineringen och nedsövningen sätter också sina spår.

– Det är inte ovanligt att tidigare patienter har minnesluckor, och många uppger att de har svårt att skilja åt dröm och verklighet på grund av medicineringen.

Krävs mycket av personalen

Också för personalen har de senaste två åren varit tunga. Skiften är långa, och isoleringsvården innebär att det krävs en hel del koordinering.

– Man kan inte bara säga att man går på kaffepaus och sedan gå, utan det krävs att någon annan klär på sig utrustningen och avlöser dig, säger Cederholm.

På grund av tystnadsplikten är det begränsat vad personalen kan tala om på sin fritid, men Cederholm säger att man försöker diskutera så gott man kan bland kolleger.

– Folk förstår varandra ganska bra. Vi som jobbar med det här är sådana som gillar att det är intensivt och vill hjälpa.