Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Magdalena Andersson avgick bara timmar efter att hon valts till Sveriges statsminister – det blir ny omröstning i riksdagen

Från 2021
Uppdaterad 25.11.2021 09:32.
Närbild av ljushårig kvinna. Magdalena Andersson meddelade på en pressträff den 24 november 2021 att hon avgår som statsminister.
Bildtext Statsminister Magdalena Andersson meddelar på en presskonferens att hon avgår bara timmar efter att ha valts till Sveriges statsminister.
Bild: Pontus Lundahl / EPA

Sveriges nyvalda statsminister Magdalena Andersson avgick efter att Miljöpartiet meddelat att partiet lämnar regeringen. Riksdagens talman Andreas Norlén meddelar på torsdag hur processen går vidare.

Riksdagen valde tidigare i dag Andersson till statsminister för en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Anderssons besked om att hon avgår som statsminister kom på en pressträff efter att riksdagen tidigare i dag röstade igenom oppositionens budgetförslag. Miljöpartiet meddelade efter omröstningen att partiet lämnar regeringen.

– Enligt konstitutionell praxis så bör en koalitionsregering avgå om ett parti lämnar regeringen. Min bedömning är att motsvarande naturligtvis måste gälla även när riksdagen har valt en ny statsminister, men den nya regeringen ännu inte har tillträtt, sa Andersson på pressträffen i dag.

Andersson sa vidare att Miljöpartiet meddelat att de godkänner henne som statsminister i en socialdemokratisk enpartiregering.

Andersson har meddelat riksdagens talman Andreas Norlén att hon är intresserad av att leda en socialdemokratisk regering.

Norlén har godkänt Anderssons begäran om entledigande från befattningen som statsminister. Talmannen kommer att dryfta läget med partiledarna och informerar om den fortsatta processen på torsdag eftermiddag.
Under tiden leder Stefan Löfven Sverige som statsminister i en övergångsregering.

Oppositionens seger i riksdagen ändrar på planerade reformer

Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetförslag vann över regeringens förslag med rösterna 154-143.

Oppositionens förslag utgår från regeringens budgetförslag, men av de över 70 miljarder kronor som regeringen tänkte lägga på reformer omfördelas drygt 20 miljarder 2022.

Oppositionens seger innebär bland annat att regeringens satsningar på familjepolitik och nya jobb inte blir av.

Det som de tre oppositionspartierna får igenom är i stället ett jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer, sänkta bränsleskatter och satsningar på polislöner och rättsväsendet.

Miljöpartiet vill samarbeta med Socialdemokraterna

Efter budgetomröstningen kom Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi med beskedet att partiet lämnar regeringen. Miljöpartiet lovar ändå samarbeta med Socialdemokraterna.

Stenevi säger att Miljöpartiets uppgift inte är att genomföra en budget förhandlad av Sverigedemokraterna. Hon säger att Centerpartiet har släppt fram en SD-budget som gör skillnad på folk och folk och som drabbar klimatarbetet.

Bolund säger att Miljöpartiet fortsättningsvis stöder Magdalena Andersson som statsminister.

Källor: SR, SVT, Aftonbladet

Artikeln uppdateras.