Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen under superonsdagen?

Från 2021
Bildkollage av Lucas Dahlström och Magdalena Andersson
Bildtext Magdalena Andersson hade en tung första dag som vald statsminister.
Bild: Lehtikuva / Yle

Magdalena Andersson valdes till Sveriges första kvinnliga statsminister och avgick ungefär sju timmar senare. Hur gick det till?

Hundra år efter att Sverige införde rösträtt för kvinnor valde de sin första kvinnliga statsminister under en dag som kändes hundra år lång.

Dagen inleddes med att en synbart rörd Magdalena Andersson krossade glastaket då hon med minsta möjliga marginal blev vald till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Ungefär sju timmar senare bad hon om att få bli entledigad som statsminister.

Vad hände?

Det är lite krångligt, men försök hänga med.

Sverige har under de senaste åren letts av en minoritetsregering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. För att få igenom sin politik behöver de stöd av andra partier i riksdagen, främst av Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Magdalena Andersson går i en korridor
Bildtext Magdalena Andersson är Socialdemokraternas ordförande.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Då Stefan Löfven avgick som Socialdemokraternas ordförande och som statsminister var den nykläckta ordföranden finansminister Magdalena Andersson tvungen att söka stöd hos Vänsterpartiet och Centerpartiet för att bli vald till ny statsminister.

Centerpartiet meddelade ganska snabbt att de tänker stödja Magdalena Andersson i en omröstning i riksdagen, men Vänsterpartiet utnyttjade situationen för att få igenom en pensionsreform.

Nu kommer vi till de avgörande klockslagen (obs! finsk tid) i denna politiska härva.

Tisdag klockan 21:45

Efter långa förhandlingar lyckas Vänsterpartiet med en natts marginal före statsministeromröstningen komma överens om en uppgörelse med regeringen om en pensionsreform. I uppgörelsen bestämmer man också att Vänsterpartiet ska få mer inflytande i politiken.

Onsdag klockan 9:20

Centerpartiet ogillar Socialdemokraternas uppgörelse med Vänsterpartiet, som de ser som ett ytterkantsparti. Partiledare Annie Lööf (C) meddelar att de tänker stödja Magdalena Andersson i statsministeromröstningen men inte rösta på regeringens budget i budgetomröstningen samma eftermiddag.

Onsdag klockan 11

Magdalena Andersson väljs till statsminister med minsta möjliga marginal då färre än 175 ledamöter röstar nej till henne. Hon blir Sveriges första kvinnliga statsminister.

Onsdag klockan 17:10

Centerpartiets beslut om att inte rösta på regeringens budget betyder att oppositionens budget vinner i riksdagen. Regeringen ser nu ut att vara tvungen att regera med en budget som till viss del är uppgjord av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Onsdag klockan 17:50

Det här kan regeringspartiet Miljöpartiet inte tåla. De menar att de inte kan regera på en budget som ett "högerextremt" parti varit med och förhandlat fram, syftandes på Sverigedemokraterna. Därför väljer de att lämna regeringen.

Onsdag klockan 18:30

Magdalena Andersson meddelar att hon har begärt att få bli entledigad som statsminister. Alltså avgå. Det här eftersom detta är praxis då ett regeringsparti lämnar regeringen.

Magdalena Andersson vid en talarstol.
Bildtext Magdalena Andersson meddelade att hon avgår bara några timmar efter att hon blev vald till statsminister.
Bild: SPA

Vad händer nu?

Magdalena Andersson kommer med all sannolikhet att väljas till statsminister i en ny statsministeromröstning. Det här efter att Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade lovat att stödja henne i en sådan. Socialdemokraterna kommer att försöka bilda en enpartiregering med stöd i riksdagen av Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Nästa statsministeromröstning kan tidigast ske på måndag.

Vem leder landet?

Trots att Magdalena Andersson valdes till statsminister av riksdagen blev hon inte officiellt statsminister ännu. Det officiella regeringsskiftet skulle ha skett på fredag.

Stefan Löfven leder fortfarande landet med en övergångsregering.

Så, vad hände?

För att återgå till min ursprungsfråga. Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen under superonsdagen? Under de senaste dagarna har jag frågat flera politiska kommentatorer och politiker om hur svensk politik mår just nu. Och svaret har varit att det är kaotiskt, den mår inte så bra, den befinner sig i ett formativt skede, det är turbulent.

Den här dagen bevisade just det. Det var som en tryckkokare som till slut exploderade under några intensiva timmar utan att egentligen vara förlösande. Kvar finns fortfarande den parlamentariska rävsaxen där en högeropposition inte har tillräckligt med mandat för att bilda en regering och där ett dysfunktionellt center-vänsterblock inte kan komma överens.

Frågan är om en tredje statsministeromröstning på bara några månader kommer att lösa någon av knutarna inom svensk politik. De senaste 24 timmarna ger inte mycket hopp om det åtminstone.

Diskussion om artikeln