Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Taina trodde hon köpte drömponnyn åt dottern – betalade över 8 000 euro för sjuk och oskolad häst

Från 2021
En 10-årig flicka kramar en ljus ponny. ponnyn står inne i en ljus box och har en grimma på huvudet. Ponnyn äter hö.
Bildtext – Jag är förbannad och hoppas att inget annat barn ska behöva uppleva det min dotter gått igenom. Därför vill jag göra människor medvetna om hur det kan gå.
Bild: Privat

Taina Wasenius och hennes 10-åriga dotter hade samlat ihop pengar till en ponny under flera år. I våras hittade de ponnyn som verkade perfekt. Så blev det inte. Nu vill Wasenius varna andra.

Det var kärlek vid första ögonkastet när Taina Wasenius och dottern såg den isabellfärgade ponnyn trava runt på en försäljningsvideo i juli 2021. Hon hade hittat ponnyn på ett finländskt hästforum på internet, där en finländsk försäljare lagt ut en kort annons.

Taina Wasenius ringde försäljaren för att få reda på mera. Allt lät lovande, ponnyn fanns i Estland och kunde transporteras till Finland. Hon bestämde sig för att slå till.

Egentligen skulle hon inte köpa en ponny från Estland, det kändes för osäkert. Men att hitta en ponny i Finland var inte lätt, framför allt när budgeten var begränsad till 5 000 euro som hon och dottern sparat ihop till tillsammans.
– Priset hade lätt gått upp till 7 000–8 000 euro om jag skulle ha köpt en inriden barnponny i Finland, säger Taina Wasenius.

Hon är långt ifrån ensam. Under de senaste åren har antalet importerade hästar ökat, framför allt under pandemin. Samtidigt har priserna har stigit hos flera finländska hästhandlare. En del av hästarna kommer från Estland och Lettland, där prisnivån är lägre.

När Svenska Yle granskar hästförsäljningen blir det klart att en del av försäljarna utnyttjar att marknaden går het just nu. Eftersom efterfrågan har blivit så stor har det blivit lättare att sälja hästar som inte är friska och har en låg skolningsnivå. Eftersom köpen via nätet ökar, ökar också risken för att framför allt mer oerfarna köpare blir lurade.

Försäljaren försvann

Så gick det för Taina Wasenius. När köpesumman på 3 850 euro var insatt på försäljarens bankkonto försvann försäljaren spårlöst.

Trots ihärdiga försök får hon inte tag på honom. Hon inser att hon blivit blåst och polisanmäler försäljaren.

Besvikelsen och skammen hos Taina är stor. Hon ifrågasätter sig själv och hur hon kunde betala så mycket pengar. Värst är dotterns besvikelse.

– Jag har alltid sett på mig själv som en människa som inte går på folk som luras på nätet. Det var en chock och en enorm flod av skuldbeläggande som sköljde över mig.

När den allra värsta besvikelsen lagt sig konstaterar hon sammanbitet att hon lovat en ponny till dottern och den ska dottern få.

Några dagar senare hittar Taina Wasenius en annons på webben där samma ponny är till försäljning. Nu är försäljaren en estnisk kvinna.
Enligt annonsen fyllde ponnyn fortfarande Tainas kriterier: 7-årig ponny för tävlings- och hobbyridning. Passar som barn- eller ridskoleponny. Frisk. Inga olater, inga transportproblem och är lätt att sko. Kan transporteras till hela Europa. Alla nödvändiga papper kan ordnas.

Taina Wasenius tar kontakt med den kvinnliga försäljaren. Försäljaren säger att en man varit intresserad av ponnyn, men att hon ägt den hela tiden. Försäljaren är, enligt Taina Wasenius, väldigt förvånad över att mannen Taina betalat pengarna åt och bara försvunnit.

Ponnyn verkar fortfarande bra och Taina bestämmer sig för att göra ett nytt försök.

Godkänt i veterinärbesiktningen

Den här gången vill hon vara säker på att det blir rätt. Hästen kollas av en veterinär i Estland på Tainas begäran och enligt utlåtandet som Svenska Yle sett finns inga anmärkningar. Hästens huvud, nacke, ögon, mun och mule beskrivs som normala. Hjärta och lungor har normala värden och enligt intyget har ponnyn inga sår eller ärr.

Taina köper ponnyn, som hon redan betalat 3 850 euro för, för ytterligare 4 500 euro eftersom hon lovat en ponny åt dottern. Ponnyns resa mot Finland kan börja.

En sen augustikväll i Östra Finland kliver en liten ljus, skärrad ponny ut ur en stor transport.

– Det första jag såg var hur otroligt smal ponnyn var. Den började äta direkt och drack 30 liter vatten.

När augustimorgonen ljusnar kan Taina och dottern se att ponnyns hals och bog är fylld av halvmåneformade gamla ärr, färska sårskorpor och skavsår.

– Jag frågade försäljaren vad det är för sår och ärr. Hon svarade att ponnyn kanske blivit biten någon gång. Jag tänkte ändå att det här är något vi kan fixa.

En häst med flera ärr på halsen och bringan. Ärren är halvmåneformade.
Bildtext - Det måste nog ha varit en väldigt blind veterinär eftersom hästen var full med ärr och sår eftersom det står i veterinärgranskningen att hästen inte har sår eller ärr, säger Taina Wasenius. Då visste hon ännu inte att veterinärintyget var falskt.
Bild: Privat


Ponnyn visar sig vara skygg. Att få på en grimma är svårt. Både Taina och dottern försöker locka ponnyn med morötter. Men ljudet av en morot som bryts itu skrämmer ponnyn.

– Då tänkte jag ännu att det här går att fixa bara ponnyn får mat och tid på sig att göra sig hemmastadd.

När ponnyn efter en två veckor lång karantänstid får komma in i stallet börjar den hosta så Taina tror att den ska dö. Och när den ska ridas visar det sig att den kastar av ryttaren direkt genom att skena iväg.

Hon försöker höra av sig till försäljaren.

– Jag sade att det här inte alls är samma ponny som på videorna. Den är otroligt rädd för människor, den är omöjlig att rida och den hostar. Den är helt olämplig för barn.

Svaret Wasenius får av försäljaren är att hästen har ridits i flera år, att den är frisk och inte haft några problem. Försäljaren säger, enligt Taina, att hon kan hjälpa till att sälja den vidare. Det vill inte Taina eftersom hon är säker på att det blir en förlustaffär.

Till dags dato har Taina betalat över 8 000 euro för en ponny som skulle vara inriden, barnsäker och passa för hobbyridning, men som dottern inte kunnat rida en enda gång.

– Jag vill tro gott om människor, men efter det här har jag väldigt svårt att lita på människor. Jag skäms för att jag blivit lurad två gånger.

Flera falska veterinärintyg

Svenska Yle är i kontakt med personen som nu rider in Tainas ponny. Hon bekräftar uppgiften om att den på inget sätt är färdigt inriden eller lämplig för barn. Med långsiktigt arbete kan den bli bra.

Vi kontaktar också veterinären som ska ha gjort veterinärbesiktningen i Estland före köpet gick igenom och hästen skickades till Finland. Namnet och numret på intyget visar sig vara den polska hästveterinären Michał Podgórnys. Men när vi når honom säger han att han aldrig jobbat med hästar i Estland.

– Någon i Estland använder en falsk stämpel med mitt namn, säger Podgórny till Svenska Yle och tillägger att han överväger att polisanmäla händelsen eftersom det inte är första gången det händer.

Under granskningen hittar vi ytterligare en häst han ska ha godkänt. Inte heller den känner han igen.

Vi hittar också ytterligare en polsk veterinär som ska ha gjort en veterinärbesiktning i Estland sommaren 2021. Även han meddelar Svenska Yle att intyget är falskt, att han inte veterinärbesiktigat hästen och att han ska polisanmäla fallet.

Stöd från andra drabbade

När Taina skrev om sina erfarenheter på sociala medier tog många kontakt och berättade om liknande upplevelser och erfarenheter av samma försäljare, men även av andra. Insikten om att hon är långtifrån ensam har hjälpt henne att tala öppet.

– Jag är förbannad och hoppas att inget annat barn ska behöva uppleva det min dotter gått igenom. Därför vill jag göra människor medvetna om hur det kan gå.

Hur ser du på ditt eget ansvar?

– Det sägs att man ska åka och titta på hästar även om man köper dem från ett annat land. Det har jag inte gjort, men det har inte andra heller gjort. Jag anklagar mig själv och tar ansvar för att jag inte utrett det ordentligt. Men det går inte att bortse från att folk medvetet har lurat mig. Hela ansvaret ligger inte på mig. Det finns ett systematiskt bedrägeri i bakgrunden.

Finsk försäljare i större bedrägerihärva

Taina har polisanmält både den finländska försäljaren och den estniska för bedrägeri, men utredningen mot den estniska försäljaren är nedlagd med hänvisning till att polisen inte har skäl att misstänka något brott. Den förfalskade veterinärstämpeln noterades inte i polisens nedläggningsbeslut.

Svenska Yle har varit i kontakt med den estniska hästförsäljaren. Hon svarar att hon vill ha alla frågor på mejl. När hon får frågorna svarar hon med att allt hon anklagas för saknar grund.

Polisanmälan som gällde den finländska försäljaren, som gick upp i rök efter att han fått pengarna för ponnyn, har däremot gått vidare. Mannen är en av flera misstänkta i en större nätbedrägerihärva där brottsrubriceringen är grov penningtvätt och flera olika bedrägeribrott. Det finns ett 20-tal målsägande i Finland och utomlands. Den ekonomiska vinningen ska ha uppgått till tiotusentals euro. En del av varorna som sålts har kostat över 10 000 euro. Förundersökning pågår i fallet.

En finländsk hästförsäljare har under hösten 2021 meddelat på Facebook att de slutar samarbeta med den estniska försäljaren

Andra fall

Svenska Yle har också talat med flera andra personer som har liknande upplevelser av samma försäljare. De upplever att de inte fått vad de utlovats.

En häst som revbenena syns på står och äter hö i ett skjul. I bakgrunden finns en massa verktyg.
Bild: Privat

Köparen köpte en 10-årig valack som skulle klara dressyr (lätt A-nivå) och hoppa 60 centimeter höga hinder. I videoklippen ser hästen otroligt bra ut, barn rider den.

– När hästen kom var den smal som ett benrangel. Veterinären förbjöd oss förstås att rida den överhuvudtaget för den var så smal.

Köparen förstår inte hur hästen kan ha fått ett godkänt hälsointyg före avresan.

När hästen blev lite starkare och veterinären tillät ridning märkte de att hästen var väldigt rädd för ryttaren. Köparen redde ut hästens bakgrund genom att kontakta uppfödaren. Då visade det sig att hästen bara ridits under någon månad.

Nu har köparen sålt hästen som en sällskapshäst. Hen funderade på om hen skulle stämma försäljaren, men kom fram till att det kan bli en ännu större förlustaffär om hen förlorar i rätten.

En smal häst i sidoprofil
Bild: Privat

Den här 9-åriga hästen köptes av en finländsk ridskola för 4 500 euro 2020. Enligt annonsen som lagts ut av en finländsk förmedlare var den frisk och färdig för att börja jobba.

Så var det ändå inte. När hästen kom fram var den tydligt undernärd. Den var så underutvecklad att den nya ägaren misstänkte att den var betydligt yngre än 9 år.

- Den var så smal att jag var rädd för att den skulle falla ihop under mig när jag provred den. Och när hästarna skulle få mat var den så hungrig att den attackerade människor.

En häst i sidoprofil. Hästen är brun och tittar in i kameran med spetsade öron.
Bild: Privat

Köparen hade en budget på nästan 7 000 euro. Den finska hästmarknaden gick het och hästarna såldes väldigt snabbt. Hen var rädd för att köpa en häst från ett annat land eftersom hen vet att det finns en risk för att hen blir lurad om hen inte åker och tittar på hästen. Därför valde hen att använda en finländsk förmedlare.

Hen erbjöds ett fyra år gammalt sto som såg bra ut. Hen hade erfarenhet av unghästar så hen valde att köpa den och tänkte att den kan växa till sig.

– När hästen togs ut från hästtransporten tänkte jag “herregud, det här har jag inte köpt”. Den var i ett gräsligt skick: mager, dålig päls, hovarna var stora som brödspadar som inte sett en hovslagare. Sidorna var såriga av sporrar och frambenens knä böjde sig som sablar åt fel håll. Den hostade också i tre veckor.

Köparen hörde av sig till den finländska förmedlaren direkt. Hästen som skulle vara grundutbildad, ha hoppat 60 centimeter höga hinder gick inte att sadla eller tränsa för den var så rädd för all utrustning.

När köparen granskar videoklippen noggrannare märker hen att den häst som syns i en del av klippen inte är samma häst som kom till hen. Hästen i videoklippen har andra tecken och rör sig på ett annat sätt.

Köparen klagar hos förmedlaren och efter en del förhandling köper förmedlaren tillbaka stoet. Men redan innan hästen lämnat gården ligger samma försäljningsvideo ute på nätet. Enligt annonsen är hästen lämplig för ridskolebruk och säljs snabbt till en närbelägen gård.

– Det gjorde så ont att lämna den snälla unga hästen och jag funderade på var den hamnar.

En häst har huvudet på en flickas axel. Hästen ser lugn ut.
Bild: Privat/Kirsi Sonninen

Köparen hade två krav när hen letade efter sin tredje häst: den ska vara snäll och frisk. I den här hästens fall verkade det stämma eftersom den genomgick en veterinärkontroll och fick friska papper före köpet.

– Jag har aldrig gillat tanken på att köpa en häst utan att se den och utan att provrida den. Men jag fick videor av en finländsk förmedlare och både jag och min mamma blev totalt förälskade i den.
50 procent blev rätt, hästen var enligt köparen, otroligt snäll. Men tre veckor efter köpet blev hästen rejält halt. Röntgenbilder visade att den hade strålbenshälta i båda frambenen, ett tillstånd hästen gör hästen halt och som för det mesta blir värre med åren. Det är inget som uppstår plötsligt.

Efter ett drygt år bestämde sig köparen för att avliva hästen för att den hade så ont.

– Jag litade på veterinären i Estland som gjorde besiktningen eftersom pappren skulle till ett försäkringsbolag. Jag ifrågasatte inte veterinären fast jag läst att man kan bli lurad. Jag insåg inte att det också kan hända mig.