Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska dueller att vänta i kampen om segern i totalcupen, finländarna kämpar om ströpoäng – det här ska du ha koll på då världscupen i skidskytte kör igång i Östersund

Från 2021
De norska världscupledarna Johannes Thingnes Bø och Tiril Eckhoff knep VM-silver i singelmixedstafetten. Det kan mycket väl bli en dubbelseger för Norge i lördagens stafetter.
Bildtext Johannes Bø och Tiril Eckhoff.
Bild: EPA-EFE/ANTONIO BAT

På lördag inleds skidskyttesäsongen på världscupnivå i Östersund i Sverige. Norrmännen ser igen ut att vara svårslagna när det handlar om seger i totalcupen. Medan OS i Peking kan bjuda på överraskningar. Finska framgångar ser det ut att bli magert av.

Där som säsongen slutade i fjol, ser den ut att fortsätta även i år.

De norska åkarna höll sig väl framme i totalcupen under fjolårssäsongen. Johannes Bø och Sturla Holm Lægreid tog en dubbelseger i totalcupen bland herrarna medan Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Røiseland toppade damrankingen. De här fyra åkarna kommer definitivt även i år att höra till toppåkarna.

Under fjolårssäsongen kom också en del nya namn och visade en uppåtgående trend. Den trenden får gärna hålla i sig även i år och att därmed fler åkare kan vara med i kampen om framskjutna placeringar. De belarusiska damerna, Lisa Hauser, Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma och framför allt Sturla Holm Lægreid kommer garanterat att finnas med i topp den här säsongen.

En del åkare fick säsongen förstörd på grund av corona och nådde inte upp till sin maxnivå. Lisa Vittozzi och systrarna Fialkova hörde till dem som hade problem att nå tillbaka till sin egen nivå efter att ha smittats av viruset.

Lisa Vittozzi
Bildtext Lisa Vittozzi fick förra säsongen förstörd på grund av coronan.
Bild: Magnus Eklöv Yle

OS-satsningarna rör om

I världscupöppningen i Östersund får vi definitivt inga klara formbesked med tanke på resten av säsongen. De olympiska spelen i Peking i februari gör att en del åkare toppar sin form till de mästerskapen. Av dem som fokuserar på OS förväntas en stigande formkurva efter julpausen.

Stora mästerskap brukar alltid bjuda på överraskningar och OS i Peking kommer inte att bryta den trenden. Speciellt då förhållandena kan var utmanande så är det upplagt för överraskningar.

Mari Eder Kontiolahden ampumahiihtokeskuksessa.
Bildtext Mari Eder har en bra träningssäsong bakom sig
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Ströpoäng för de finska åkarna

Fjolårssäsongen bjöd inte på några finska höjdpunkter individuellt. Herrarnas stafettlag och mixedstafettlaget fick till placeringar bland de tio främsta. I övrigt var det rätt så magert. Något större steg framåt har man inte tagit till den här säsongen heller. Då det dessutom är en OS-säsong kommer toppen att vara bredare än under normala säsonger.

Mari Eder och Tero Seppälä är de två klara toppåkarna i laget. Seppälä har ännu det sista steget att ta i utvecklingen för att kunna regelbundet kämpa om placeringar bland de tjugo främsta. Mari Eder har den här säsongen tränat tillsammans med de belarusiska damerna som hade ett bra lyft under fjolårssäsongen. Hoppas att de gemensamma träningarna har gett ett nytt lyft åt Eder.

Det första tävlingsveckoslutet i Östersund består av distanslopp och sprint. De här tävlingarna ger en liten fingervisning om var idrottarna står för tillfället och vad vi har att vänta under säsongen.

Världscupöppningen i Östersund

Lö 27.12 damer distans 15 km kl. 12.40

Lö 27.12 herrar distans 20 km kl. 15.55

Sö 28.12 damer sprint kl. 11.55

Sö 28.12 herrar sprint kl. 14.40

Diskussion om artikeln