Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Närmare 30 migranter drunknade på väg från Frankrike till Storbritannien – dödligaste migrantolyckan i Engelska kanalen

Från 2021
Uppdaterad 25.11.2021 09:19.
En arkivbild från juli då en brittisk gränsstyrka transporterar migranter som räddats ur Engelska kanalen utanför Dover.
Bildtext En arkivbild från juli 2021 då en brittisk gränsstyrka transporterar migranter som räddats ur Engelska kanalen utanför Dover.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

27 migranter drunknade sent på onsdagen då deras gummibåt kantrade eller tömdes på luft då de försökte ta sig över Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien.

Det är den hittills dödligaste olyckan som drabbat de migranter som försöker ta sig från Frankrike till Storbritannien sjövägen.

Totalt 34 personer fanns ombord på båten. Två personer har hittats i liv och de vårdas för svår hypotermi. De övriga saknas fortfarande och franska och brittiska myndigheter letar intensivt efter dem.

Tidigare var det tal om 31 döda, men franska myndigheter uppdaterade dödssiffran under natten till torsdag. Bland de döda finns ett barn och en gravid kvinna. Det är oklart av vilken eller vilka nationaliteter migranterna är.

Fransk polis har gripit fem personer med koppling till olyckan – fyra av dem på onsdagskvällen och den femte på torsdagsmorgonen. De misstänks för människosmuggling.

Länderna intensifierar de gemensamma insatserna

Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har under ett krismöte per telefon enats om att intensifiera sina gemensamma insatser för att stoppa strömmen av migranter på väg till Storbritannien från Frankrike.

De båda säger att olyckan är en massiv tragedi och att åtgärder genast behövs. De säger att man måste hindra migranter från att göra den ansträngande resan till sjöss och samtidigt tackla de som organiserar människosmugglingen.

– Vi sörjer bristen på Europas viktigaste värderingar: Humanism och respekt för alla människors värdighet, säger Macron.

– Jag är chockerad, förskräckt och djupt bedrövad över dödsfallen till sjöss, säger Johnson.

Migranterna är en av många frågor som anstränger relationen mellan Storbritannien och Frankrike. Johnson säger att Storbritannien har svårt att övertyga fransmännen om att "göra det som situationen kräver".

Emmanuel Macron sitter på en stol med armarna i kors. Han ser allvarlig ut medan han tittar åt sidan. Han har på sig en mörk kostym.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron vill ha ett extrainsatt möte med andra ministrar i Europa för att diskutera migrantkrisen.
Bild: Lehtikuva

"Frankrike tillåter inte att kanalen blir en begravningsplats"

Macron efterlyser ett extrainsatt möte för europeiska ministrar för att diskutera problemet eftersom det involverar flera länder. Han säger att Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex borde få ökade anslag för att skydda EU:s yttre gränser och förhindra att det anländer fler migranter till Frankrikes norra kust.

– Frankrike tillåter inte att kanalen blir en begravningsplats, säger Macron.

Frankrikes premiärminister Jean Castex kommer hålla ett krismöte tidigt i dag, torsdag.

Enligt franska myndigheter har 31 500 personer försökt ta sig över Engelska kanalen från Frankrike under det här året. 7 800 migranter har räddats till sjöss. Polisen i Frankrike har gjort mer än under tidigare år för att stoppa trafiken med migranter på väg till Storbritannien, men trafiken har stoppats bara delvis.

Tidigare i år har 14 personer drunknat under försöken att ta sig till Storbritannien med båt. I fjol omkom sju personer och två personer försvann. 2019 var dödssiffran fyra personer.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC

Artikeln har uppdaterats under morgonen den 25.11.