Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Nuorisosäätiös försvunna och efterlysta ex-styrelseordförande Perttu Nousiainen återvände till Finland och greps av polisen

Från 2021
Perttu Nousiainen.
Bildtext Perttu Nousiainen har bott i Schweiz under falskt namn.
Bild: Markku Rantala/Yle

Polisen har gripit stiftelsen Nuorisosäätiös före detta styrelseordförande Perttu Nousiainen, som varit försvunnen i 1,5 års tid efter åtal i den ekonomiska brottshärvan kring stiftelsen.

Nousiainen misstänks bland annat för grova fall av mutbrott och förskingring.

Hans tidigare arbetsgivare Nuorisosäätiö har sedan flera år tillbaka varit föremål för en av Finlands största ekonomibrottsutredningar. Myndigheterna har slagit fast att stiftelsens tidigare ledning utnyttjat stiftelsens medel för egna intressen.

Tidningen Helsingin Sanomat var delaktig i att Nousiainen hittats, då dess reportrar avslöjade att han befann sig under täcknamn i turistorten Verbier i schweiziska alperna.

Journalisterna åkte till alperna för att hitta honom, och kände igen Nousiainen, ex-ordförande för Centerunga, då han gick in i en finskägd restaurang. Nousiainen gick slutligen med på att tala ut, även om han först uppgav sig för att tala estniska och därefter flydde från restaurangen.

Efter publiciteten bestämde sig Perttu Nousiainen för att sluta fly undan polisen och återvände till Finland i går, på onsdagskvällen. Han blev genast gripen av polisen då planet landat.

Mutbrott, förfalskning och förskingring

Förra veckan väckte Helsingfors tingsrätt åtal mot Perttu Nousiainen och Nuorisosäätiös tidigare vd Aki Haaro för brott som begåtts under åren 2014–2018.

Bägge åtalas bland annat för grovt fall av mutbrott, grov förskingring och grov förfalskning. Dessutom missänks Haaro för grovt skattebedrägeri.

Nuorisosäätiös tidigare ledning orsakade stiftelsen förluster på 40 miljoner euro. Stiftelsen har varit inblandad i ekonomiska oegentligheter kring valfinansiering och placeringar i skatteparadis via estniska bolag. Sannolikt är fler åtal att vänta.

Stiftelsen med Centeranknytning har i uppgift är att hjälpa unga vuxna bli självständiga, främst genom att erbjuda bostäder med en förmånlig hyra.

Sammanlagt är cirka 20 personer misstänkta i brottshärvan kring Nuorisosäätiö. I dem ingår personer som gjort affärer med stiftelsen. Bland annat yrkar åklagaren på samfundsbot för byggföretaget Pallas-Rakennus Päijät-Häme Oy.

Källor: Helsingin Sanomat, Yle Uutiset