Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enkät: Rektorerna allt mer utmattade av arbetet

Från 2021
Rektor sitter med ett stort excel-schema uppslaget på sin datorskärm.
Bildtext Rektorsuppdraget kan vara ett ensamt jobb med stort ansvar.
Bild: Jari Pelkonen / Yle

Rektorernas arbetstid kan gå åt till att exempelvis beställa tvål och wc-papper till skolan då man borde få koncentrera sig på pedagogiskt ledarskap, konstaterar Finlands svenska lärarförbund FSL.

Rektorernas höga arbetsbelastning framgår av resultaten från den senaste rektorsbarometern som publicerats av Finlands Rektorer. Enkätundersökningen besvarades av 650 rektorer.

I den uppger sig 26 procent av rektorerna vara utmattade, vilken är en ökning på nästan tio procentenheter jämfört med i fjol.

Framför allt känner många gymnasierektorer att känslan av entusiasm i yrket har rasat.

FSL efterlyser debatt om rektorernas arbetssituation. Det behövs tydligare definitioner av rektorsuppgifterna och mer stödtjänster som till exempel IT-personal och vaktmästare i skolan, menar förbundet.

"Rektorernas arbetsbild är alldeles för splittrad och många upplever att de ska sköta sådana uppgifter som till exempel en skolsekreterare eller fastighetsskötare i kommunen kunde göra bättre och mer kostnadseffektivt", säger FSL:s förbundsordförande Inger Damlin i ett pressmeddelande.

"Det finns nog väldigt lite tid för till exempel konstruktiv diskussion om bedömning och implementering av läroplanen tillsammans med lärarna", konstaterar förbundets styrelseledamot Malin Höglund-Snellman.

På fältet finns en oro över att rektorsjobbet blir mindre attraktivt och att antalet sökande till de lediga tjänsterna blir färre. Rektorsuppdraget kan vara ett ensamt jobb med stort ansvar.

I vissa skolor har frågan om arbetsbelastning lösts genom att rektorsuppgifterna fördelats på två personer.