Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Äntligen dags för finländskt guld? VM i innebandy startar i Uppsala – 20 år efter senaste titeln försöker Finland fälla storfavoriten Sverige

Oona och Veera Kauppi
Bildtext Finlands anfallsspel bygger i mycket på Veera och Oona Kauppi.

Finland har högt uppställda mål i innebandy-VM som inleds på lördag i Uppsala. 20 år efter den senaste blåvita VM-titeln försöker Finland spela hem tredje guldet genom tiderna i turneringen.

Finlands två tidigare VM-guld togs 1999 och 2001. Efter det har Sverige blivit världsmästare sju gånger i rad.

Hemmanationen Sverige är även i år den största guldfavoriten. Sverige var i en klass för sig i EFT-turneringen i Finland tidigare i höst, men Finland tror på chanserna att utmana Sverige i VM och kämpa om guldet.

– Det är självfallet det stora målet som laget satt upp. Det kräver visserligen att vi lyckas fint. Men ifall vi hålls friska, håller oss till vårt spelsätt, och om vi presterar på vår bästa nivå under finalhelgen så är allt möjligt, sade tränaren Lasse Kurronen efter att han hade tagit ut VM-truppen.

Sammanlagt har Finland tagit två guld, sju silver och två brons i de tidigare VM-turneringarna. I förra VM tog Finland brons efter seger mot Tjeckien i bronsmatchen – Veera Kauppis mål i förlängningen avgjorde.

Landslaget siktar på att klättra högre i årets turnering.

Innebandy-VM: grupperna & matchprogrammet

Stort ansvar på Finlands stjärntrio

Om Finland vill nå hela vägen måste lagets största stjärnor prestera på topp. Finlands farligaste anfallsvapen är systrarna Veera och Oona Kauppi som till vardags spelar i den svenska elitklubben Team Thorengruppen.

Försvaret är rätt så oerfaret. Av Finlands fem debutanter är tre (Elli Kylmäluoma, Iida Mettälä, Daniela Westerlund) försvarsspelare. Av de mera erfana spelarna kommer My Kippilä att få mycket ansvar i försvaret.

I förhandstipsen gäller Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien som de största favoriterna. Ifall något lag utanför denna kvartett når semifinalerna kan det ses som en stor överraskning. I gruppspelet ställs Finland mot Tyskland, Slovakien och Sverige.

Finlands VM-trupp