Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tilde Polviander är Finlands lucia 2021: "Jag känner mig fylld med kärlek, men också väldigt i chock"

Från 2021
Uppdaterad 25.11.2021 17:44.
Finlands lucia Tilde Polviander: Ett sådant här år känns det extra fint att sprida lite glädje - Spela upp på Arenan

Det är åländska Tilde Polviander som får bära luciakronan och sprida ljus i Svenskfinland i år. – Det känns jättejättebra och jag är jättelycklig. Jag känner mig fylld med kärlek över att folk har röstat, men jag är också väldigt i chock. Jag förstår inte riktigt att det är sant.

19-åriga Tilde Polviander kommer från Mariehamn på Åland. Hon går sista året i Ålands lyceum, brinner för musik och är aktuell med en roll i musikalen Grease som visas i Mariehamn. Att vara Finlands lucia just i år är speciellt på grund av coronapandemin.

– Att få vara lucia just i år känns bra, med tanke på att många inte mår bra och har varit instängda länge. Och också med tanke på att den psykiska hälsan verkligen har försämrats känns det fint att vara lucia och få ge lite glädje till folk.

Mitt vanliga liv försvinner nästan helt, men jag ser fram emot det

Tilde Polviander har erfarenhet av luciafirande under pandemin eftersom hon var Ålands Lucia i fjol.

Under december och januari turnerar lucia och tärnorna på olika håll i Finland. För Tilde Polviander innebär det en hel del förändringar i vardagen.

– Det blir nog en del som ska skjutas upp, jag får ringa runt till min skola och till dansen bland annat. Jag kommer nog att behöva bo i Helsingfors, mitt vanliga liv försvinner nästan helt, men jag ser fram emot det.

"Insamlingsmålet gör det ännu finare"

Lucia är frontfiguren för luciainsamlingen, vars medel går till att hjälpa barnfamiljer i en svår livssituation och våldsutsatta kvinnor.

– Lucia betyder jättemycket för mig, jag har sett upp till lucia och sett henne som en förebild. När jag har tänkt på lucia har jag känt trygghet, eftersom lucia sprider ett så fint budskap. Men nu betyder lucia ännu mer för mig när jag känner till viktiga ändamålet, att insamligen går till utsatta barnfamiljer, det gör det ännu finare.

Insamlingen pågår till den 31 januari 2022. I fjol inbringade den 171 000 euro.

Vad förväntar du dig av luciatiden?

– En hel del värme. Jag vet ju att jag kommer att träffa väldigt många människor och får jobba med jättefina människor, och det ser jag verkligen fram emot, och att sjunga för gamla och barn. Jag ser fram emot att få sprida all den värme och glädje som jag har.

Lucia kröns i år av Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd. Kröningen sker i enlighet med rådande coronarestriktioner på luciadagen den 13 december, och direktsänds i Yle Fem och på Yle Arenan med start kl. 17.00.