Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fackförbundet JHL kritiskt till hur Arkea tillämpat ordern om skyddsarbete: "Vi måste gå enligt Regionförvaltningsverkets regler"

Från 2021
Uppdaterad 25.11.2021 16:02.
Skolmat
Bildtext Illustrerande arkivbild. Arkea sköter bland annat om kosthållningen i Åboskolor.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Enligt fackförbundet JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine har Arkea tillämpat ordern om skyddsarbete på ett felaktigt sätt. Dessutom säger sig fackförbundet inte fått en inbjudan till att förhandla om kollektivavtalet med Arkea, trots att Arkea påstår att så är fallet.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, JHL, är kritiskt till hur Arkea har tillämpat ordern om skyddsarbete – som berör städare i grundskolor och daghem i Åbo – som Arkea utfärdade förra veckan. Enligt JHL har Arkea använt skyddsarbete också i sådana sammanhang där det inte varit befogat. Ordern om skyddsarbete motiverades med coronaläget. Men enligt JHL utför de anställda nu också annat arbete förutom skyddsarbetet.

– Vi måste strama åt det här begreppet om skyddsarbete. Vi granskar nu varje arbetstillstånd enskilt. Arbetsgivaren kan inte använda ordern om skyddsarbete hur som helst, utan vi går enligt Regionförvaltningsverkets regler, säger Niemi-Laine.

– Allt annat än skyddsarbete har skötts med den Arkea-personal som är på jobb. Dessutom har vi i viss mån använt andra resurser, men det är mycket betungande för dem på Arkea som är jobb, säger Arkeas verkställande direktör Tuija Rompasaari-Salmi i ett e-postsvar till Yle.

Åbo stad och Arkea säger däremot att städningen i grundskolorna har genomförts som skyddsarbete för att garantera hälsosäkerheten i skolor och daghem.

Enligt Regionförvaltningsverkets beslut får skyddsarbete utföras endast till och med fredagen den 26 november. Arkea måste efter det utvärdera om städningsarbetet kan ordnas på något annat sätt, men man anser att hälsosäkerheten inte kan garanteras utan städning.

Delade meningar gällande inbjudan till förhandlingar

Enligt JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine har fackförbundet inte heller fått inbjudan till förhandlingar nästa vecka för att komma överens om anställningsvillkor, trots att Arkea i pressmeddelanden på både måndagen och torsdagen hävdat annat. I pressmeddelandena står bland annat också att Arkea hela tiden varit beredd att förhandla med fackförbundens representanter trots strejken.

Arkea hoppas på att mötas med facken i början av nästa vecka – bland annat med representanter för JHL och Jyty.

– Vi har såklart väntat på att inbjudan, om den till exempel skulle ha fastnat i posten, men det har nog gått så pass lång tid nu att inbjudan borde ha kommit, menar Päivi Niemi-Laine.

Strejken är inte slut ännu

Arkea sköter bland annat kosthåll och städning i skolor och daghem i Åbo. Arkea vill byta till ett billigare kollektivavtal för att förbättra bolagets konkurrenskraft på marknaden, eftersom det nuvarande kollektivavtalet enligt Arkea är för dyrt i jämförelse med andra bolag. Förnyandet av kollektivavtalet skulle leda till att de anställdas löner försämras. Arkea anser att fackförbundens strejk strider mot lagen.

Strejken pågår fortfarande och på måndag ska JHL:s styrelse sammanträda. Då ska styrelsen fundera på eventuella fortsatta strejkåtgärder, säger Niemi-Laine.

På måndag ska också stadsstyrelsen i Åbo behandla ärendet på sitt möte. Bland annat borgmästare Minna Arve (Saml) stöder Arkeas beslut om att byta kollektivavtal.

Artikeln uppdaterad 26.11.2021 klockan 5.15: Termen nödarbete ersattes med den korrekta termen skyddsarbete.

Artikeln har 25.11.2021 klockan 16.02 uppdaterats med kommentarer av Arkeas vd Tuija Rompasaari-Salmi.