Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Självständighetsfirande med vårdare och vardagshjältar i fokus – se Yles festinnehåll här

Från 2021
Yles redaktörer Daniel Olin (till vänster), Kreeta-Maria Kivioja, Ella Kanninen och Jussi-Pekka Rantanen i festkläder.
Bildtext Daniel Olin och Kreeta-Maria Kivioja kommer att lyfta fram tittarnas chattfrågor i sändningen och Ella Kanninen och Jussi-Pekka Rantanen är programledare för sändningen.
Bild: Jyrki Valkama/Heidi Grönroos / Yle

104-åriga Finland ska firas i festliga tecken trots ännu ett tungt coronaår. Det blir ingen traditionell självständighetsmottagning på Presidentens slott, men Yle ger dig möjlighet att delta i självständighetsfirandet på många plattformar.

Yles tvåspråkiga tv-sändning visas i TV1 och på Yle Arenan klockan 19.15–20.30. Både presidentparet och vanliga medborgare kommer att medverka i sändningen. I programmet uppmärksammas också veteraner och lottor, samt personer som utmärkt sig under coronatiden.

Ella Kanninen och Jussi-Pekka Rantanen är programledare för sändningen och Daniel Olin och Kreeta-Maria Kivioja lyfter fram tittarnas frågor som kan ställas via en chatt.

– Precis som i fjol vill vi också i år få igång en växelverkan med publiken. Jag uppmanar alla hugade att delta i chatten, där kan man både kommentera och ställa frågor till presidentparet, säger Daniel Olin.

Märta Nummenmaa är chattvärd och Sandra Anttila modererar den svenskspråkiga chatten som du kan delta i här med start klockan 19. För att kunna chatta behöver du ett Yle-konto.

Yles redaktörer Daniel Olin (till vänster), Kreeta-Maria Kivioja, Ella Kanninen och Jussi-Pekka Rananen skålar i festkläder i Presidentslottet. De är omringade av guldkonfetti.
Bildtext Daniel Olin (till vänster), Kreeta-Maria Kivioja, Ella Kanninen och Jussi-Pekka Rantanen programleder festsändningen på självständighetsdagen.
Bild: Jyrki Valkama / Yle

Du har också chans att bli en del av festen på andra sätt än via chatten. Skicka in en bild på vad som gör dig lycklig så kan bilden komma med i sändningen!

Utöver huvudsändningen kommer Yle också att ha en förfestsändning klockan 16, bland annat med artisterna Samuli Edelmann, Vesta och Anna-Maija Tuokko. Klockan 20.45 börjar efterfestsändningen där bland annat Jonna Tervomaa, Eini, Jesse Markin och Ursus Factory uppträder.

Är du sugen på musik redan på dagen ger Radions symfoniorkester en festlig konsert, självständighetsdagen till ära. Sändningen från Musikhuset börjar klockan 15 och sänds på Yle Teema och Yle Arenan.

Huvudsändningen tolkas till finlandssvenskt teckenspråk för andra gången

Precis som i fjol tolkas Fest på slottet-sändningen också till finlandssvenskt teckenspråk i år. Teckenspråkstolkarna Eva Mäkinen och Jenny Derghokasian säger att den positiva responsen efter sändningen ifjol var överväldigande.

– Dels var människor så stolta över att se sitt modersmål och dels fick det människor att brista ut i spontan sång på teckenspråk efter sändningen, säger Derghokasian.

Enligt tolkarna känns jobbet som ett hedersuppdrag.

– Att vi får vara med och möjliggöra tolkning till finlandssvenskt teckenspråk, som är ett kraftigt utrotningshotat minoritetsspråk, känns som bland det finaste man får vara med om.

Enligt Mäkinen och Derghokasian kräver den här typen av tolkning väldigt många timmars förberedelser.

– I år klarnade det ganska sent hurudan fest det är möjligt att ordna. Samarbetet med produktionsteamet har ändå fungerat utmärkt och därför känner vi oss trygga inför årets tolkning.

Du kan följa med den teckenspråkstolkade sändningen på Yle Arenan här.

Vardagshjältar i fokus

På självständighetsdagen träffar Svenska Yles redaktör Frida Frankenhaeuser vardagshjältar i Nyland och rapporterar om sina möten på Svenska Yles Instagram-konto hela dagen med start klockan 9.

– Jag ska träffa Monica från Lappträsk som sadlade om under pandemin och blev närvårdare, Lotta från Borgå som handlar åt sina grannar och peppar och stöder sina nära och kära och Anton som fick sitt husbolag att flagga med Prideflaggor och därmed visa modell för andra husbolag i Helsingfors, säger Frankenhaeuser.

Också i självständighetsdagens tv-sändning kommer vardagshjältar – bland annat hälsovårdspersonal som slitit hårt under coronatiden – att lyftas fram.

– Jag är övertygad om att vi trots det exceptionella läget kommer att få se en fin och stämningsfull självständighetssändning, säger Daniel Olin.

Svenska Yles redktör Daniel Yle skålar med ett champagneglas mot kameran. Han är klädd i festkläder och befinner sig i Presidentslottet i Helsingfors.
Bildtext Skål för 104-åriga Finland!
Bild: Jyrki Valkama / Yle

Webbpärlor och program under självständighetsdagens lopp

Om du vill gå tillbaka till början av vår självständighet kan du inleda dagen med att bekanta dig med Finlands självständighetsförklaring.

I år sker de nationella flagghissningsceremonierna på självständighetsdagsmorgonen klockan 9 på Observationsberget i Helsingfors igen efter undantagsåret i fjol då flaggan hissades i Tavastehus. Det var första gången sedan traditionen började år 1957 som flagghissningen skedde utanför huvudstaden.

Klockan 9 deltar bland andra republikens president Sauli Niinistö och Jenni Haukio i kransnedläggningen vid Hjältekorset på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.

Presidentparet Sauli Niinistö och Jenni Haukio deltar i kransnedläggning vid Hjältekorset på Sandudds begravningsplats i Helsingfors 2020. Presidentparet har båda svarta ytterkläder och munskydd på sig. Framför dem bär tre män kransen.
Bildtext Kransnedläggningen på Sandudds begravningsplats hör till traditionerna på självständighetsdagen. Den här bilden är från 2020.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Presidentens slott fyller 100 år i år! Vad allt inrymmer palatset egentligen? Gör vårt quiz och testa vad du kan!

Även om det inte blir en traditionsenlig slottsbal i år, kan du komma in i rätt feststämning genom att läsa hur presidentens självständighetsmottagning har sett ut genom tiderna. Vi har också samlat ihop bilder från de senaste årens fester, ta en titt och få stilinspiration!

Känner du att du dessutom vill testa dina kunskaper om slottsbalen, kan du göra ett roligt quiz.

Glöm inte heller den klassiska självständighetsdagsunderhållningen. Filmen Okänd soldat i regissören Edvins Laines version från 1955 visas på Yle Arenan och TV1 klockan 13.10.