Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Utrikesminister Haavisto: Det är inte tid för militära samarbeten med Ukraina just nu

Från 2021
Utrikesminister Pekka Haavisto i närbild.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) kommenterar läget i Ukraina för Svenska Yle. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Utrikesministern säger till Svenska Yle att lösningen på konflikten i Ukraina är att Rysslands och USA:s presidenter kommunicerar med varandra. Minskavtalet borde följas, men hittills har det inte varit särskilt lyckat.

Efter den senaste tidens oro vid både de belarusiska och ukrainska gränserna har farhågor väckts i väst. Militära experter bedömer att den ryska militäraktiviteten är iögonfallande stor.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att nyheterna från regionerna i och runt Ukraina är bekymmersamma.

– Man måste hoppas att fredsprocessen pågår och att alla parter följer Minskavtalet.

Minskavtalet förhandlades fram 2014 för fred i Donbass-området i östra Ukraina. Avtalet har hittills inte följts och oroligheterna vid Ukrainas gräns mot Ryssland har fortgått.

Utrikesminister Haavisto säger att det nu är väldigt viktigt att Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden har direktkontakt. Presidenterna möttes i Genève i somras.

– Jag hoppas att kontakten mellan USA och Ryssland pågår och att vi kunde få en lösning den vägen.

Vad västländernas roll skulle bli om Ryssland skulle inleda ett storskaligt anfall vill Haavisto inte direkt ta ställning till. Han säger att det är viktigt att Ukraina kan ta hand om sitt eget försvar och därigenom samarbeta med västliga organisationer.

– Jag tror ändå att den enda vägen är att diskutera med Ryssland och på så vis hitta en lösning.

Kan Finland erbjuda så kallade goda tjänster som möjliggör mera diplomatiska handlingar?

– Finland är förstås i kontakt med alla parter och diskuterar både med Ryssland och Ukraina. Det finns ett Minskavtal som alla parter borde följa och därför beror mycket nu på Rysslands och Ukrainas vilja att hitta en lösning.

Finland deltar inte i militärt samarbete i Ukraina

Förra veckan sa Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist att landet är redo att stödja en militär utbildning i Ukraina. Utbildningen är ett baltiskt initiativ inom EU, ett initiativ som EU senare kommer att fatta beslut om. Utrikesminister Haavisto säger att Finland i det här skedet inte kommer att delta.

– Jag tror inte det är tid för spekulationer om militära åtgärder eller samarbeten nu. Tiden just nu borde användas till att hitta diplomatiska medel för att lösa krisen.

Vad betyder den eskalerande situationen vid Ukrainas gränser och det som pågår mellan Belarus och Polen, för Finlands östgräns?

– Det som händer mellan Belarus och Polen, Lettland och Litauen har varit väldigt bekymmersamt. Vi pratar om Europas gemensamma gräns och det har varit viktigt att hitta en lösning till den här konflikten. Orsaken är Lukasjenko och hans politik, att han använt flyktingar som hybridvapen. Svaret har varit ganska starka sanktioner mot Belarus och det är viktigt att också de länder som flyktingarna kommer ifrån begränsar sina flyg till Minsk.

Haavisto säger att det i det här skedet är väldigt viktigt att människorna som befinner sig vid den belarusiska gränsen har möjlighet att åka tillbaka till sina hemländer, bland annat Turkiet och Irak.

– Belarus borde ta ansvar för den här situationen som de är orsaken till, säger Haavisto.