Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Planerna på hur det nya social- och hälsovårdscentret i Sjundeå kan se ut börjar ta form

En skolgård med skolbyggnad och lekande barn.
Bildtext Den nya social- och hälsovårdscentralen kommer att byggas i anslutning till Sjundeå svenska skola som ska flytta till den nya skolbyggnaden hösten 2022.

Den nuvarande hälsocentralen har problem med inneluften. Nu har tekniska nämnden i Sjundeå bett grundtrygghetsnämnden se på tre alternativ som visar hur en social- och hälsovårdscentral kunde se ut. Kommunen har dessutom ordnat träffar med personalen för att höra deras önskemål.

I det första alternativet är social- och hälsovårdscentralen byggd i en enda våning, medan de två övriga förslagen bygger på två våningar.

Grundtrygghetsnämnden förespråkar alternativ två, så det förslaget går vidare från tekniska nämnden till kommunstyrelsen.

I diskussionerna har man kommit fram till att det positiva med alternativ två är att kökets servicegård och huvudingången är klart separata från varandra. Dessutom är utvärderingsenheten och enheterna för effektiverat serviceboende i anslutning till varandra. Det gör att personalen kan användas mer flexibelt.

Trappor och hissen är centralt belägna och fysioterapin har egen ingång. Det senare gör att också utomstående kan använda gymmet fast lokalerna annars är stängda.

Det finns negativa sidor med alla alternativ. När det gäller det alternativ som tekniska nämnden för fram så undrar man hur nödutgångarna ska ordnas på andra våningen.

Det finns inte heller en direkt anslutning mellan fysioterapin och utvärderingsenheten. Dessutom behöver byggnaden en stödmur.

Projektplanen för den nya social- hälsovårdscentralen kommer att uppdateras senare.

Uppdatering 30.11.2021 klockan 10.40. Sjundeå kommunstyrelse beslöt på sitt möte 29.11 att godkänna alternativ två för den nya social- och hälsovårdscentralen.