Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slottsbalen inställd på grund av det allt sämre coronaläget – men Yles tv-sändning från slottet bjuder ändå på festligheter

Från 2021
Uppdaterad 01.12.2021 11:45.
Sauli Niinistö och Jenni Haukio dansar tillsammans på slottsbalen. I bakgrunden fler personer som dansar i finkläder.
Bildtext Slottsbalen är inställd för andra året i rad på grund av coronapandemin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Självständighetsfesten på slottet är inställd på grund av det allt sämre coronaläget, informerar republikens presidents kansli. Enligt lagen är det inte möjligt att kolla gästernas covidintyg under en sådan tillställning, därför ställs hela festen in. Någon form av firande och en festsändning blir det ändå.

Enligt republikens presidents kansli har man under hela pandemin iakttagit försiktighet och följt de restriktioner och rekommendationer som finns och det måste man fortsätta med också nu.

Enligt kansliet finns det ett kryphål i smittskyddslagen som gör det omöjligt att kolla folks covidintyg under tillställningar som ordnas av offentliga samfund, och presidentens självständighetsmottagning räknas som en sådan.

Därför går det inte alls att ordna en självständighetsfest i år nu då coronaläget försämrats.

Tanken var tidigare att ordna en nedbantad självständighetsfest för kring 200 gäster. Nu läggs de planerna alltså på is.

Veteraner och lottor får tillställning så fort det är möjligt

Också den separata tillställningen för veteraner och lottor har ställts in av hälsosäkerhetsskäl.

Republikens presidents kansli beklagar att tillställningarna inte blir av i år och meddelar samtidigt att de som var bjudna till slottsbalen också kommer att få en inbjudan till nästa års fest.

En separat tillställning för veteraner och lottor kommer att ordnas så fort pandemiläget tillåter.

Den traditionella slottsbalen ställdes in också i fjol på grund av coronapandemin, då firade president Sauli Niinistö och Jenni Haukio ändå på distans med det finländska folket.

Slottsbalen har ordnats sedan år 1919 men ställts in flera gånger.

Yles tvåspråkiga tv-sändning bjuder på festligheter

Också i år kommer självständigheten ändå att firas och Svenska Yle kommer att vara med på festligheterna. Yles tvåspråkiga tv-sändning kommer att visas i TV1 och på Yle Arenan klockan 19.15.

Både presidentparet och vanliga medborgare kommer att medverka. I programmet kommer man också att lyfta fram veteraner och lottor, samt personer som utmärkt sig under coronatiden.

Ella Kanninen och Jussi-Pekka Rantanen är programledare. Daniel Olin och Kreeta-Maria Kivioja kommer att lyfta fram tittarnas frågor, som kan ställas via en chatt.

Utöver huvudsändningen kommer Yle också att ha en förfestsändning klockan 16, bland annat med artisterna Samuli Edelmann, Vesta och Anna-Maija Tuokko. Klockan 20.45 börjar efterfestsändningen, där bland annat Jonna Tervomaa, Eini, Jesse Markin och Ursus Factory uppträder.

Artikeln uppdaterades klockan 18:38 med information om Yles program under självständighetsdagen.