Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EMA rekommenderar coronavaccin för barn mellan 5 och 11 år

Uppdaterad 25.11.2021 14:48.
En sjukskötare håller i en dos med coronavaccin samt en spruta. Hon har munskydd på sig.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har beslutat rekommendera Pfizer-Biontechs coronavaccin Comirnaty för barn mellan 5 och 11 år.

Tidigare har EMA rekommenderat coronavaccin för personer ned till 12 år, och på torsdagen gav läkemedelsmyndigheten också grönt ljus för bruk av Comirnaty-vaccinet på barn mellan 5 och 11 år.

EMA rekommenderar ändå en lägre dos för den yngsta åldersgruppen, jämfört med personer över 12 år. Närmare bestämt får de yngsta barnen en dos på 10 mikrogram, medan de äldre får 30 mikrogram. De två injektionerna ges ändå som vanligt i muskeln i överarmen.

Forskning EMA hänvisar till visar att barn i åldern 5 till 11 får en motsvarande mängd antikroppar mot SARS-CoV-2, trots att vaccindosen är mindre.

I forskningen i fråga var vaccinet 90,7 procent effektivt för att förhindra ett insjuknande med symptom, men EMA konstaterar att effektiviteten kan variera mellan 67,7 och 98,3 procent.

De vanligaste biverkningarna var i linje med de som äldre personer har upplevt, alltså bland annat ömhet där nålen stacks i armen, trötthet, huvudvärk, muskelvärk och frossa. De här biverkningarna var ändå milda och försvann inom några dagar efter vaccineringen.

Allt fler nya fall av corona bland barn

Social- och hälsovårdsministeriets Taneli Puumalainen sade på en presskonferens på torsdagseftermiddagen, strax innan EMA:s bud kom, att Finland börjar vaccinera 5-11-åringar så fort EMA gett grönt ljus.

På sistone har det i många fall av coronasmitta handlat om ovaccinerade barn, och till exempel i Österbotten har det förekommit epidemider i skolor. Där anser också infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus att barn under tolv år borde vaccineras.