Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Har du koll på vilken julbelysning som är brännbart, elektronik eller farligt avfall?

Mansperson som ler, i bakgrunden en återvinningsstation.
Bildtext – Lamporna kommer ofta i plastkassar och så sorterar vi, så det blir rätt, berättar stationsskötare Bengt Burman vid Stormossens återvinningsstation.

I dagarna är det många ljusstakar och juldekorationer som plockas fram ur skrubben. Ibland ska någon lampa bytas ut eller så är ljussingor trasiga och behöver kastas. Lampor finns det massor av och därför kan det vara bra att kolla vart din lampa hör när den ska slängas.

Till återvinningsstationen vid Stormossen i Korsholm kommer varje vecka massor med lampor. Det är lampor som brunnit ut eller blivit utbytta till mera energisnåla alternativ. I jultider kommer det också in en del julbelysning som inte längre fungerar.

– Vi märker nog av årstiderna hos oss, på våren kommer det till exempel gräsklippare som inte längre startar. Elektronik kommer året runt, mera julrelaterat när det är säsong, berättar Bengt Burman som jobbar som stationsskötare på Stormossens återvinningsstation i Kvevlax, Korsholm.

Glödlampor som finns till exempel i ljusstakar kan sorteras som brännbart avfall i hemmen, och det samma gäller för halogenlampor. Är det fråga om större mängder rekommenderas ändå att glöd- och halogenlampor förs till en återvinningsstation.

– Om man besöker oss på återvinningsstationen så sorterar vi det som deponiavfall, berättar Burman.

En liten glödlampa i handen.
Bildtext Enstaka glödlampor kan sorteras som brännbart avfall, större mängder förs till en återvinningsstation.

Om själva ljusstaken är trasig ska den sorteras som elektronikavfall, det samma gäller ljusslingor.

Ibland handlar sorteringen också om att välja den avfallskategori som är mest rätt eller minst fel. Det gäller då ett föremål innehåller flera olika material - vi tar den blinkande plastgranen som exempel.

– Vi sätter dem som metall, eftersom andelen metall är så stor. Elkabeln är metall och också stommen. De små lamporna är så försvinnande små att vi sorterar granen som metall, säger Burman.

Den farliga lågenergilampan

Det blir allt vanligare med energisparlampor. Energisparlampan innehåller kvicksilver och sorteras därmed som farligt avfall. De ska, precis som lysrör, lämnas in på en återvinningsstation och ibland även i butiker där de säljs.

– Lampor som innehåller kvicksilver förpackas på Stormossen och åker till Fortums destruktionsanläggning för farligt avfall, säger Burman.

Ledlampor innehåller elektonik och ska därför sorteras som elektronikavfall. Men andra ord ska den lämnas in på en återvinningsstation.

Lågenergilampor och LED-lampor sorteras som problemavfall eller elektronikskrot.
Bildtext Lågenergilampor ska sorteras som farligt avfall eftersom de innehåller kvicksilver.

Kom ihåg aluminiumkoppen!

Rester av block- och kronljus sorteras som brännbart. Men vämeljusen har en annan adress i avfallsdjungeln.

– Stearinljus är brännbart, och den lilla koppen från ett värmeljus sorteras som metall, berättar Burman.

Glas som stearinljus brunnit i ska sorteras som brännbart avfall, eller deponi om det är fråga om stora mängder. Metallock från gravljus sorteras i metallåtervinningen, likaså utbrunna facklor.

Batteridrivna ljus räknas som elektonikavfall. En bra tumregel är att komma ihåg att det som "lyser eller låter" ska sorteras som elektonikavfall. Det gäller allt från luciakronor och julgransbelysning till blinkande tomteluvor.

Brännbart:

  • glödlampor

  • halogen

  • stearinljus

Farligt avfall:

  • lågenergilampor

  • lysrör (innehållande kvicksilver)

El- och ektronikavfall:

  • LED-lampor

  • ljusbelysning och ljusslingor

Metallavfall:

  • plastgranar med inbyggd belysning

  • aluminiumkoppar från värmeljus

  • metallhöjet från facklor