Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

EU-kommissionen slår på trumman för boosterdoser – von der Leyen: "Immuniteten bland de vaccinerade måste upprätthållas"

Från 2021
Ursula von der Leyen
Bildtext EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vaccinationstakten måste trappas upp ytterligare. Det här budskapet gick EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ut med i dag.

BRYSSEL I ett pressutlåtande rekommenderas en boosterdos för hela den vuxna befolkningen i EU.

– Boosterdoser ger oss ett högre skydd och förebygger sjukhusinläggningar och död.
Enligt von der Leyen borde boosterdosen tas sex månader efter att man blivit vaccinerad. Att erbjuda en tredje dos borde inte vara ett problem eftersom tillgången på vaccin är god. Problemet är att det är så många som inte vill ta vaccinet.

– En fjärdedel av de vuxna är fortfarande inte vaccinerade. De som är ovaccinerade löper större risk för allvarliga symtom.

Kommissionen gick också ut med nya rekommendationer för det europeiska covidintyget.

Utgångspunkten är att intyget ska vara i kraft nio månader efter att man blivit vaccinerad men inte längre än så om man inte fått en kompletterande vaccindos.

– Vår huvudsakliga målsättning är att undvika avvikande åtgärder inom EU, säger justitiekommissionären Didier Reynders.

Enligt Reynders finns det en risk för att förtroendet för covidintyget urholkas utan samordning på EU-nivå. Det här skulle inverka negativt på den fria rörligheten inom unionen.

Kommissionen föreslår att de nya reglerna för intyget ska gälla från och med den 10 januari. Innan det måste medlemsländerna och parlamentet ta ställning till förslaget.

Frågan tas också med stor sannolikhet upp vid EU-ledarnas toppmöte i Bryssel i mitten av december.