Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaläget gör att större evenemang förbjuds i Vasa sjukvårdsdistrikt – restriktionerna får Vasa Sport att ta i bruk covidintyget

Från 2021
Uppdaterad 26.11.2021 11:23.
I förgrunden människor som sitter i en publik, med ryggarna mot kameran. I bakgrunden människor som uppträder på scen.
Bild: Alamy / All Over Press

Regionförvaltningsverket fattade beslut om nya restriktioner i Vasa sjukvårdsdistrikt på torsdagen. Restriktionerna träder i kraft på lördag.

Från och med lördagen den 27 november förbjuds vissa allmänna tillställningar i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det beslöt Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland på torsdagen.
Regionförvaltningsöverläkare Eeva Mäkinen bekräftar saken för Yle Österbotten torsdag eftermiddag.

Förbudet gäller tillställningar som ordnas inomhus för fler än hundra deltagare om de är allsångstillställningar eller ordnas i lokaler med läktarplatser där deltagarna inte har egna sittplatser. Restriktionerna är i kraft i tre veckor, till och med den 19 december.

Samma restriktioner infördes i Birkalands sjukvårdsdistrikt tidigare i veckan. I Mellersta Österbotten har samma restriktioner gällt sedan den 15 november.

På torsdagen var incidensen i Vasa sjukvårdsdistrikt 130. Sedan augusti befinner sig distriktet i fasen för samhällsspridning.

Med de nya begränsningarna vill man trygga kapaciteten inom hälso- och sjukvården och en lyckad smittspårning.

Arrangörer kan välja att ta i bruk covidintyget – valet enkelt för Vasa Sport

Regionförvaltningsverket informerar också om att de som arrangerar den här typen av evenemang har ett alternativ till de gällande coronabegränsningarna.

Verksamhetsutövaren kan välja att börja använda covidintyget. I så fall gör intyget det möjligt att få tillträde till tillställningar och evenemang.

Redan på lördag kommer Vasa Sport att ta i bruk covidintyget berättar vd Tomas Kurtén.

– Vi kommer att använda coronapasset. Alla som är 16 år och äldre bör uppvisa ett giltigt coronapass vid ingången före vi granskar matchbiljetterna.

Enligt Kurtén kommer kravet att vara i kraft från och med lördagens ligamatch mot JYP och så länge som restriktionerna är i kraft. Omkring tio personer extra kommer att jobba med att läsa av intygen.

Enligt Kurtén var det inget alternativ att släppa in endast hundra personer på match i ishallen, och på så vis var valet att ta i bruk covidintyget enkelt.

– Jag tror många tycker det är helt bra, och sedan finns det förstås någon som av en eller annan orsak inte är för det här coronapasset. Och för dem är det förstås lite trist. Men det här är myndigheternas beslut.

Medeleålders man i röd jacka med Vasa sports logo står vid en bred trappa utomhus.
Bildtext Tomas Kurtén ser positivt på covidintyget och hoppas att publiken förstår att det inte är något alternativ för ligalaget att endast släppa in hundra personer i ishallen.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Sport har sålt omkring 1200 säsongskort för i år och löst normala biljetter utöver det i ungefär samma mängd eller något fler. I genomsnitt har laget kunnat räkna med en publik på omkring 2800 personer per hemmamatch. Kurtén vågar inte sia om hur stor effekt på publikmängden de nya kraven kan tänkas få, åtminstone inte vad gäller lördagens match.

– På sikt så tror jag väl ändå inte att det här får någon större negativ effekt, hoppeligen kanske till och med lite positiv effekt.

Stänga ståplatsläktaren?

Till Yle Österbotten sa överdirektör Marko Pukkinen på Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland för ett par veckor sedan att man också kan göra så att man stänger ståplatsläktarna och bara använder sittplatserna. Då behövs inget coronapass.

- Hur som helst. Vi har cirka 500 säsongskort till ståplatsläktaren och cirka 700 till sittplatsläktarna, vilket inte ger oss någon större valmöjlighet, säger Tomas Kurtén.

Uppdaterad 26.11 klockan 11.23 med textdelen om ståplatserna. Uppdaterad 25.11 klockan 19:22 med kommentarer av Tomas Kurtén.