Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bränsletjuvar gör att bensinstationer i Västnyland vill veta vem du är – lås på mackar där man betalar i kassan

En skylt som informerar om att det har stulits bensin från en bensinstation.
Bildtext I Virkby finns en skylt som tydligt berättar att bensinstationen råkat ut för bränslestölder och att man måste visa sitt identitetskort för att få tanka från mätare där man betalar i kassan.

Allt fler bränsle- och servicestationer vill ha identitetsbevis eller bilens registreringsskylt innan det går att tanka utan bank- eller kreditkort. Orsaken är att bränslestölderna har ökat.

I Österby i Ekenäs brukar det så gott som varje dag finnas gott om parkerade bilar vid bränslestationen. Här samlas många på ”pappadagis” för att dricka kaffe och umgås.

Tyvärr har den populära bensinmacken också haft besök av kunder som tankat bilen och smitit iväg utan att gå via kassan för att betala. Det har lett till att de mackar som fungerar utan bank- och kreditkort är låsta dygnet runt.

Bensinstationen Neste i Österby, vinter, lite vått och grått.
Bildtext Det här är ett populärt ställe för både förmiddags- och eftermiddagskaffe. En del bränsletjuvar har också hittat hit, fast de brukar inte gå in på kaffe ...

– Tyvärr är det på det viset att vi måste vara ännu försiktigare nu. Vi kan inte ha mackarna öppna. Vi ger tankningstillstånd först när vi vet vem som är där för att tanka, säger företagare Margareta Sundström.

Systemet har varit i bruk i ungefär ett halvt år. Som bevis i Österby räcker bilens registreringsnummer. I många fall är personen dessutom en stammis, det vill säga bekant för personalen vid bensinstationen.

Vid bensinmacken i Virkby räcker det inte med registreringsskylten. Den kan man fånga redan med hjälp av övervakningskamerorna som finns på flera ställen. Många som tankar utan att betala kör med bilar med falska nummerplåtar och då är det omöjligt att få fast bränsletjuven.

I Virkby måste kunderna som vill betala i kassan visa upp identitetsbevis innan de kan tanka.

– Det här känns förstås inte bra och jag hoppas det inte blir något bestående. Genast som vi fått betalt för tankningen slänger vi lappen med personnummer, säger Lojoföretagaren Kari Aalto.

Kunderna har varit ganska förstående, men det känns nog besvärligt för oss alla

― Företagare Kari Aalto om kravet på identitetskort.

Beslutet att låsa pistolerna till de mackar man inte behöver kort till, fattades för några månader sedan. Då hade bensinstationen varit med om flera bränslestölder per vecka. Ibland har det stulits bränsle upptill fem gånger på en enda vecka.

– I medeltal har de tankat för hundra euro per gång. Våra vinstmarginaler är så små att det krävs många tankningar för att täcka de förluster som stölderna leder till, säger Kari Aalto.

Kari Aalto säger att bränslestölderna har ökat. Han talar av lång erfarenhet eftersom han jobbat på bensinstationer i hela sitt yrkesverksamma liv och som företagare i Virkby i närmare 20 år.

En orsak till att det stjäls mera bränsle än tidigare kan delvis bero på de höga priserna, men Kari Aalto tror också att det beror på att det inte finns så många bemannade bensinstationer där man kan tanka utan att betala med kort. Ju fler så kallade kallmackar, desto mer koncentreras stölderna till de bränslestationer som erbjuder service och betalning vid kassan.

En skylt på en mack som berättar att pumpen är stängd mellan kl 22 och 06. Öppnas av personalen vid begäran.
Bildtext Också i Karis har man en del bränslepumpar stängda. Här är de ändå öppna dagtid.

– Kunderna har varit ganska förstående, men det känns nog besvärligt för oss alla, säger Aalto om kravet på id-kort eller motsvarande.

Vi har många äldre kunder som absolut vill betala i kassan och så behöver de kanske hjälp med tankningen också

― Företagare Margareta Sundström om att hålla kvar mackar som fungerar utan bankkort.

Också Margareta Sundström i Österby i Ekenäs säger att en del bränslekunder har reagerat mindre positivt på de låsta mackarna.

Varken Margareta Sundström eller Kari Aalto vill däremot slopa systemet med mackar där kunderna betalar i kassan.

– Många vill betala med sedlar och när de kommer in på bensinstationen så passar de kanske på att köpa choklad eller något annat också, säger Kari Aalto.

En kvinna med kort hår och glasögon ler och ser in kameran. Står ute, vinter. Margareta Sundström
Bildtext Margareta Sundström tycker det är väldigt tråkigt när bränsletjuvar leder till att man måste hålla mackarna låsta.

– Vi har många äldre kunder som absolut vill betala i kassan och så behöver de kanske hjälp med tankningen också, säger Margareta Sundström.

Ärliga bränslekunder i Pojo

Det sätter en hel del press på personalen vid bensinmackar att hålla koll på dem som tankar sina bilar. Trots kameror och trots personal på plats så lyckas ändå en del smita utan att betala för bränslet.

Vid bensinstationen i Pojo satsar man tillsvidare på ärlighet och öppna mackar. Många väljer också att komma in till personalen för att betala sitt bränsle. Trafiken in och ut genom dörren är ganska tät en tidig eftermiddag mitt i veckan.

– Det är ganska vanligt här i Pojo. Det finns också ganska mycket äldre människor som hellre kommer in för att betala. Dessutom får man betala med pengar här och alla har inte ens bankkort, säger Tina Ahlfors som jobbar i kassan i Pojo.

Bensinstationen i Pojo är också en populär träffpunkt. Hit kommer ortsborna för att äta, dricka kaffe, lämna in ansökan om miljoner, det vill säga satsa en slant på olika spel och för att umgås.

En kvinna i orange tröja står bakom en servicedisk i en bensinstation.
Bildtext Tina Ahlfors berömmer kunderna i Pojo. De är ärliga och därför har det inte varit aktuellt med att låsa några bränslepumpar så länge bensinmacken har öppet.

När det är som mest folk inne, har personalen fullt upp med att betjäna kunder, bland annat laga mat. Då händer det att Tina Ahlfors har ryggen mot fönstret och alla bränsleautomater.

– Det är nog bra om folk som kommer in säger om de har tankat i pump ett eller pump två, säger Tina Ahlfors.

Det händer nämligen att någon glömmer att nämna att den har tankat då den kommer in på kaffe. Då är det ändå av misstag, poängterar Tina Ahlfors.

Byn är liten, folk känner varandra och ofta är det ändå någon som märker eller påminner, eller så kommer kunden själv ihåg det.

Det är ovanligt att någon stjäl bränsle i Pojo. Ahlfors säger att det sker högst ett par gånger per år. Bensinstationen har övervakningskameror, men också här är problemet då att tjuvarna har bil med falska eller stulna registreringsskyltar.

De höga bränslepriserna har inte gjort att bränslestölderna skulle ha ökat i Pojo. Hon får inte heller klagomål över att det är dyrt att tanka bilen.

– Många säger att de alltid tankar för 20 euro, säger Tina Ahlfors och tillägger med ett skratt att de tankar kanske lite oftare istället.

Överlag berömmer Ahlfors de ärliga kunderna i Pojo, men hon har också hört om bensinmackar som har problem med bränsletjuvar.

– Jag förstår nog vissa stationer som har problem med stölder, att de måste göra något, säger Tina Ahlfors.