Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Black Friday eller köp ingenting-dagen? Åbobor funderar kring sin egen konsumtion

Från 2021
Gula skyltar med texten Black Week i ett skyltfönster.
Bildtext Många butiker hoppas på en stor försäljning under Black Friday.
Bild: Johanna Manu / Yle

Det är igen dags för den stora readagen Black Friday. Årligen brukar dagen följas av en ordentlig ökning i konsumtionen. Samtidigt får fenomenet motstånd av köp ingenting-dagen. Yle Åboland har talat med några Åbobor för att ta reda på vad de tycker om Black Friday och sitt egna konsumerande.

Erika Kvarnström från Åland säger att hon inte ser Black Friday som något positivt då hon själv försöker att minimera sin konsumtion så mycket som möjligt.

– Alltid finns det saker jag kan förbättra. Jag köper säkert massor av saker jag inte behöver, men jag försöker i alla fall. Mest skyldig känner jag mig om jag köper något som bara är en fluga eller en modesak som inte hör till det mest nödvändiga.

Kvarnström säger också att hon kommer att försöka sig på köp ingenting dagen då hon också sedan tidigare har erfarenhet med liknande experiment.

– Jag hade ett köpfritt år förra året. Det var såklart lite lättare än vad det annars skulle vara på grund av att coronan till exempel hindrade en hel del resande, säger Kvarnström.

Erika Kvarnström ser rakt in i kameran med ett leende.
Bildtext Erika Kvarnström gick ett helt år utan att konsumera något extra.
Bild: David Fagerudd / Yle

Ett köpfritt år betydde inte att Kvarnström skulle ha låtit bli att köpa sådant som var absolut nödvändigt, utan att hon bara lämnade bort det som verkade mer onödigt.

– Till mina barn köpte jag fortfarande saker, men det som jag mest försökte lämna bort var sådant som jag köper till mig själv. Sen har jag också försökt att köpa mycket på loppmarknad. Sådana finns det ett fint utbud av på Åland, säger Kvarnström.

Yle Åboland träffade också Åbobon Mira, som inte brukar vara speciellt förtjust i fenomen som kommer från utlandet.

– Jag brukar inte tycka om sådana här modeflugor, men av helt praktiska orsaker så brukar jag ändå titta in om det finns någon dyrare sak som jag kan få förmånligt. Då beställer jag det på förhand i lugn och ro, säger Mira.

Mira vid aura å. Hon har halsduk och mössa.
Bildtext Mira ser inte att Black Friday påverkar hennes konsumtion fastän hon tar tag i något enstaka erbjudande.
Bild: David Fagerudd / Yle

Mira berättar också att hon inte tycker att ett enstaka köp under Black Friday ökar hennes konsumtion särskilt mycket överlag.

– Jag brukar inte köpa mycket överloppssaker. Då jag skaffar något så brukar det vara saker jag använder en längre stund och tar väl hand om. Till exempel tänker jag köpa ett par skor under Black Friday i år. Nästa år kanske jag försöker mig på köp ingenting-dagen, säger Mira.

Samuel Valjus tycker inte att det finns något speciellt med Black Friday. Han tycker att det bara är en del av samma rabatter som kommer och går hela tiden.

– Det påverkar nog inte mitt liv mycket. Sen går det mycket lugnare till här i Finland än i USA, och man kan fundera om rabatterna inte är lika stora här eller om det finns något annat som är orsaken bakom det, säger Valjus.

Valjus berättar också att han kanske inte har lika stor koll på sin konsumtion som han kanske borde ha.

– Jag är studerande och lever på en ganska stram budget. Det gör att man automatiskt inte köper så mycket. Sen har jag märkt att om jag har några extra pengar så ryker de genast.

Samuel Valjus på biskopsgatan i Åbo.
Bildtext Samuel Valjus är studerande och lever med en snäv budget. Det säger han att hindrar överkonsumtion nästan av sig självt.
Bild: David Fagerudd / Yle

Något som Valjus har märkt är att han har en hel del kläder som han inte använder. Dem skulle han gärna sälja på en loppmarknad, men det har ännu inte blivit av.

– Det skulle kräva att man faktiskt går igenom det där klädskåpet, säger Valjus.

En större belastning på posten

I år infaller Black Friday den 26 november.

Med Black Friday ökar också näthandeln. Därför har posten bestämt att på vissa orter leverera paket också på söndagar. Söndagsleveranserna fortsätter några veckor framöver, under totalt fyra söndagar: 28.11, 5.12, 12.12 och 19.12.

Söndagsutdelningarna görs i Åbo, huvudstadsregionen, Tammerfors, Björneborg, Jyväskylä, Kuopio, Lahtis, Uleåborg och Seinäjoki.

Diskussion om artikeln