Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands fotbollsdamer nära skrällpoäng – Sverige avgjorde på slutet

Från 2021
Uppdaterad 25.11.2021 22:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

En heroisk insats i ett novemberkyligt Göteborg räckte inte hela vägen. Finland förlorade mot Sverige, men kan glädjas åt att man som första lag lyckats spräcka världstvåans nolla i VM-kvalet.

Finlands damers väg mot VM blev ännu snårigare efter en 1–2-förlust mot Sverige på ett fullsatt Gamla Ullevi i Göteborg.

Finland kämpade hårt och visade prov på modigt och fint spel mot en motståndare som till slut var för bra.

Förlusten är Finlands andra raka i VM-kvalet.

Jämn första halvlek

Efter en lite hackig inledning tog Sverige tidigt taktpinnen och styrde som väntat spelet. Finland lyckades skapa några halvchanser, men efter tio minuter gick Sverige upp i ledning.

Vänsterbacken Elli Pikkujämsä tappade boll högt upp på Sveriges planhalva och Sofia Jacobsson hittade med en långboll Lina Hurtig på mitten av plan. Hurtig lyckades sedan passa till en framrusande Fridolina Rolfö med en boll som gick mellan Emmi Alanens ben. Rolfö hade sedan en relativt enkel uppgift då hon placerade bollen förbi Tinja-Riikka Korpela i det finländska målet.

Vid drygt 20 minuters spel blev Eveliina Summanen liggande efter en hörnsituation. Finlands tränare Anna Signeul utnyttjade pausen i spelet till att samla laget och ge några goda råd. Summanen klarade sig också med en bula och på pressläktaren hörde man en svensk referent säga att det är den finska sisun som gör att hon kan fortsätta.

Linda Sällström firar sitt mål.
Bildtext Linda Sällström firar 1–1-kvitteringen.
Bild: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Antingen var det den uttjatade finska sisun eller Anna Signeuls goda råd, men något hände i Finlands spel efter pausen. Finland började spela bättre fotboll och våga mer, vilket till slut gav resultat.

I den 29:e minuten bröt Emmi Alanen ett svenskt kontringsförsök och bollen gick till Natalia Kuikka som hittade en fri Ria Öling på mittfältet. Öling tittade upp och passade till Linda Sällström som vände bort den svenska lagkaptenen Magdalena Eriksson och var då ensam framför mål.

Ett fullsatt Gamla Ullevi kunde sedan se hur Sällström med en vacker placering satte bollen förbi Hedvig Lindahl i det svenska målet. 1–1 och Sveriges nolla i VM-kvalet var spräckt.

Sverige pressade på och gjorde mål

Andra halvleken var en uppvisning i svenskt anfallsspel och finländskt försvar. Sverige pressade, men de finländska spelarna lyckades ofta vinna nickduellerna på den egna planhalvan. Fjärdedomaren hade fullt upp med att hålla den finländska tränarkåren innanför den egna tekniska zonen när de konstant skrek instruktioner till spelarna.

Elli Pikkujämsä försöker hindra Sofia Jakobssons uppspel.
Bildtext Elli Pikkujämsä försöker hindra Sofia Jakobssons uppspel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Men trots att Finland försvade fint räckte det inte hela vägen. I den 79:e minuten skickade Filippa Angeldal in bollen i det finländska straffområdet. Högerbacken Emma Koivisto reagerade för sent då Lina Hurtig kom framrusande och satte in bollen framför en jublande göteborgsk publik.

Finland lyckades inte komma tillbaka in i matchen efter det svenska ledningsmålet, utan det var snarare Sverige som fortsatte trycka på. Tack vare Finlands målvakt Tinja-Riikka Korpela lyckades Sverige ändå inte göra fler mål.

Grupp A
LagMatcherPoäng
1. Sverige412
2. Finland46
3. Slovakien44
4. Irland34
5. Georgien30

Gruppsegraren går till VM och grupptvåan får fortsätta kvala. Kvalet har nu kommit halvvägs och Finland går in till vinterpausen med två segrar och två förluster på kontot.

Resultat:

Sverige–Finland 2–1 (1–0)

11' Fridolina Rolfö 1–0
29' Linda Sällström 1–1
80' Lina Hurtig 2–1

Diskussion om artikeln