Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike och Storbritannien planerar fler insatser för att stoppa de farliga båtfärderna över Engelska kanalen

Tre personer i neonvästar hjälper människor i flytväst ner från en båt som tagit i land vid en strand.
Bildtext Kring 31 500 personer har försökt ta sig över kanalen hittills i år.

Frankrike och Storbritannien lovar stärka sitt samarbete för att få bukt på människosmugglingen över Engelska kanalen. Men bägge länder skyller på varandra över onsdagens olycka där närmare 30 migranter drunknade på väg från Frankrike till Storbritannien.

Trots att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Frankrikes dito Emmanuel Macron sa att man kommer att göra allt man kan för att sätta stopp för människosmugglingen skyller politiker i bägge länder nu varandra efter onsdagens olycka.

“Vi har haft svårt att övertyga en del av våra partners, speciellt Frankrike, att göra saker och ting på ett sätt som vi anser att situationen kräver”, sa Boris Johnson på torsdagen.

Sjutton män, sju kvinnor och tre tonåringar dog på onsdagen då de försökte ta sig från Frankrike till Storbritannien.

Emmanuel Macron säger att Frankrike behöver “mer ansvarsfulla partners” i Storbritannien och i EU för att få bukt på båtfärderna över kanalen.

“Vi har fullt uppbåd vid vår kust. Vi kommer självklart att fortsätta upprätthålla en maximal närvaro och önskar att Storbritannien ökar sin. För i den här frågan är det vi som säkrar gränsen för britterna”, säger Macron.

Frankrike säger nej till gemensamma patruller

Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin anklagade Storbritannien för ”dålig migrationshantering”.

“Jag har talat med den brittiska inrikesministern Priti Patel om de resurser som Storbritannien ger oss. De är minimala jämfört med de resurser vi sätter in”, säger Darmanin.

Brittiska myndigheter har också uttryckt frustration över att Frankrike har avvisat landets erbjudande att skärpa övervakningen vid kanalen genom gemensamma patrullbåtar i franska vatten. Frankrike har tackat nej på grund av oro att det kommer att underminera Frankrikes suveränitet.

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel sa på torsdagen att hon upprepat erbjudandena om gemensamma polispatruller.

“Status quo kan inte fortsätta, och jag tror också den franska sidan förstår detta", säger Patel.

Allt fler försöker ta sig över kanalen

Enligt franska myndigheter har 31 500 personer försökt ta sig över kanalen hittills i år.

Antalet har ökat, bland annat eftersom det blivit svårare att ta sig till Storbritannien på andra sätt. Också brexit anses ha spelat en roll, då Storbritanniens samarbete med EU har minskat.

Enligt den franska organisationen Auberge de Migrants finns det nu risk för att man kommer att se liknande antal dödsfall i Engelska kanalen som på Medelhavet.

“Eftersom England är helt mitt emot Frankrike kommer människor att fortsätta ta sig över kanalen", säger Pierre Roques vid Auberge de Migrants till AFP.

“Så länge som man inte organiserar trygga passager mellan England och Frankrike, eller så länge som de här personerna inte kan få laglig status i Frankrike kommer människor att dö vid gränsen, säger Charlotte Kwantes vid franska migrantorganisationen Utopia56.

Källor: AFP, Reuters